SB: Tender za Tamnavu po propisima

Tender za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava sproveden je u skladu sa važećim propisima i praksom, navode u Svetskoj banci.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2015.

19:48

Default images
Foto: Tanjug

Ovaj projekat finansira se iz kredita Svetske banke, a za projekte te vrednosti obavezno je raspisivanje tendera, saopštila je kancelarija Svetske banke u Beogradu.

Da li je ispumpavanje vode iz kopa Tamnava plaćeno više nego sto je trebalo?

Ministar energetike Aleksandar Antić odgovara da je tender za ispumpavanje vode raspisan uz poštovanje svih propisa.

"Kada je u pitanju kredit medjunarode finansijske institucije neophodno je raspisivanje tendera i tu je sve kristalno jasno", rekao je Antić

On je rekao da Vlada Srbije niti Elektroprivreda Srbije (EPS) nisu imali sredstava da započnu taj posao i da je zato uzet kredit Svetske banke.

"Izabran je najpojvoljniji ponudjač i posao je velikim delom već obavljen, a to je za gradjane najvažnije", rekao je ministar rudarstva i energetike Srbije.

I kancelarija Svetske banke u Beogradu koja finansira ovaj projekat saopštila je da je sve urađeno u sladu sa domacim propisima.

"Za ovakve projekte obavezno je raspisivanje tendera. U ovom slučaju,kako se navodi, tip tendera je bio prilagođen vanrednim okolnostima, a sproveo ga je EPS u skladu sa lokalnim propisima. Stručnjaci banke su detaljano pregledli dokumentaciju, proces i sve odluke i utvrdili su da je sve učinjeno u skladu sa važecim propisima i praksom."

Tender je podelio i ministre u Vladi. Nebojša Stefanović je za Večernjih novosti rekao da je evidentno da niko iz SPS ne želi da brani stav Vlade Srbije, kao da je tenderom za rukovodio kabinet premijera, a ne ministarstvo energetike na čijem je čelu kadar SPS.

Antič odgovara da nema razloga za polemiku.

"Ministarstvo rudarstva i energetike je izašlo u javnost sa svim neophodnim podacima, mislim da je Stefanoviću to promaklo i nema razloga za polemiku, a nije je ni bilo na današnjoj sednici Vlade", rekao je Antić.

Polemika povodom tendera je počela nakon sto je Balkanska istraživačka mreža objavila da je EPS angažovao konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećana cena posla.

Među firmama koje su učestvovale u poslu bila je kompanija povezana s direktorom Elektromreža Srbije Nikolom Petrovićem i jedno preduzeće čiji je vlasnik optuživan za utaju poreza, navodi BIRN.

Premijer Aleksandar Vučić je zbog ti hnavoda iz teksta novinare BIRN-a nazvao lažovima koji su dobili pare od šefa Delegacije EU Majkla Davenporta i EU, što je izazvalo oštre reakcije iz Brisela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: