Srbija

Četvrtak, 24.07.2014.

12:11

Uvodi se red u promet nekretnina

Nova četiri pravilnika koja detaljno regulišu promet nekretnina u Srbiji stupiće na snagu 29. jula.

Izvor: Tanjug

Default images

Istog dana će u Privrednoj komori Srbije (PKS) biti priređen stručni skup, na kojem će predstavnici Minstarstva trgovine obrazložiti njihovu primenu, potvrdio je Tanjugu predsednik grupacije posrednika u prometu nepokretnosti u PKS, Damir Borić, koji je angažovan na organizaciji skupa.

Na skupu će biti predstavljeni Pravilnik o registru posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti, Pravilnik o stručnom ispitu za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti, Pravilnik o poslovnom prostoru i opremi posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti i Pravilnik o evidenciji o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Registar posrednika u prometu nekretnina biće centralna jedinstvena javna baza podataka kojoj će moći da pristupi svaki građanin i uveri se da njihovo poslovanje ispunjava zakonom tražene uslove. Zakonski rok za uspostavljanje registra posrednika je 8. maj 2015.godine.

Regisitar će sadržati sve podatke o posredniku, od upisa, preko adrese, matičnog broja, broja telefona, do podataka o zaposlenim licima, kao i zaštitnim merama. Podnosilac zahteva mora da ima položen stručni ispit i da dostavi ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu i punomoćje, ako je potrebno.

Agenti će stručni ispit za licencu morati da polažu usmeno i pismeno, a taksa za polaganje iznosi 14.000 dinara. Kandidati će morati da pokažu znanje iz oblasti prava vezanih za promet i zakup nepokretnosti, finansijska i poreska pravila, poznavanje menadžmenta i osnove prostornog planiranja i izgradnje. Predviđeno je da tehničke pripreme za polaganje ispita budu završene do 15. septembra ove godine.

Pravilnikom o poslovnom prostoru propisuju se minimalni tehnički uslovi za obavljanje te delatnosti, koji dozvoljavaju da i stan bude tretiran kao poslovni prostor ako ima zaseban ulaz, kao i sanitarni čvor, ali se pri tome ne sme se koristiti za stanovanje. Posrednik mora imati fiksni i mobilni telefon i pristup Internetu.

Propisano je i da svaka agencija za nekretnine mora imati elektronski čitač biometrijske lične karte sa čipom, računar i štampač.

Pravilnik o evidenciji o posredovanju predviđa da svaki posrednik mora da vodi evidenciju u pisanom obliku, na posebnom obrascu, koju će morati trajno da čuva, dok ugovor o posredovanju sa pratećom dokumentacijom mora da čuva najmanje 10 godina od zaključenja.

Svaka agencija imaće obavezu da javno istakne opšte uslove poslovanja i visinu agencijske provizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: