Srbija

Sreda, 12.10.2011.

12:12

Dulić: Zaposlićemo 10.000 ljudi

Ministar za životnu sredinu Oliver Dulić kaže da će do kraja mandata ove vlade u Srbiji biti otvoreno 10.000 radnih mesta u zelenoj i reciklažnoj industriji.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

On je rekao da je do sada u oblasti zelene i reciklažne industrije otvoreno 8.000 novih radnih mesta, da će biti otovoreno još dve, te da će tako ukupan broj radnih mesta u toj oblasti biti 10 000, navodeći da je uloženo u upravljanje otpadom više od jedne milijarde dinara.

U narednom periodu u toj oblasti i oblasti obnovljivih izvora energije biće otvoreno nekoliko desetina hiljada novih radnih mesta, najavio je Dulić.

Ministar je istakao da je trenutno 72 odsto teritorije Srbije pokriveno organizovanim odnošenjem otpada a da će se do kraja godine otpad iznositi sa 75 odsto, podsetivši da je 2008. godine otpad odnošen sa 60 odsto teritorije Srbije.

On je naglasio da je dosta novca uloženo u saniranje crnih ekoloških tačaka kao što su u Pančevu i Boru, a investirano je u 17 reciklažnih centara, koji će omogućiti da oko 50 odsto komunalnog otpada bude iskorišćeno.

Dulić je rekao da se ovih dana očekuje usvajanje u parlamentu dva važna zakona - o komunalnim delatnostima i o javno-privatnom partnerstvu, koji će omogućiti investiranje privatnog kapitala u komunalni sektor.

Veliki potencijali u obnovljivim izvorima energije

Ministar Oliver Dulić kaže da Srbija može da dobije 60 odsto energije iz obnovljivih izvora. "Srbija sada raspolaže sa potencijalnom u obnovljivim izvorima energije koji je ekvivalent 2,4 miliona tona nafte, a godišnje uvozi četiri miliona tona nafte", kazao je Dulić.
On je istakao da će vrlo brzo morati da počne da se ulaže u obnovljive izvore, kao što su biomasa, solarna i energije vetra jer će uskoro Srbija dobiti kvote za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Srbija će morati, kako je ocenio Dulić, da poštuje i smanjenje emisije štetnih gasova koja će biti pod kontrolom međunarodne zajednice, zbog čega je bitno ulaganje u obnovljive izvore enegrije.

Dulić je podsetio da su zemlje Evrope u obavezi da 20 odsto potrebne energije proizvode iz obnovljivih izvora, neke su dostigle 30 procenata, a u Srbiji je to zanemarljivo, što, kako je rekao, hitno mora da se promeni.

Ministar je istakao da postoji veliko interesovanje nemačkih, italijanskih i drugih stranih investitora da ulažu u obnovljive izvore istakavši da bi investiranje u tu oblast predstavljalo civilizacijski iskorak i priključenje naše zemlje velikim državama koje utiču na smanjene zagađenja životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

209 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: