Srbija

Ponedeljak, 12.04.2010.

01:29

Monopol na gorivo ukida se 2011.

Monopol u sektoru nafte i gasa biće ukinut 1. janaura 2011. godine najavio je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Izvor: Blic, Novosti

Default images

Srpska vlada radi i na ukidanju monopola u železničkom saobraćaju i tržište električne energije biće otvoreno za nove proizvodjače, rekao je Cvetković otvarajući u Beogradu Medjunarodnu konferenciju o konkurenciji.

Vlada Srbije, kako je rekao Cvetković, nastaviće da radi na uvođenju konkurencije na srpskom tržištu. "Za Vladu Srbije ne postoji dilema monopol ili konkurencija. Mi podržavamo konkurenciju", rekao je premijer i podsetio da početkom ove godine već ukinut monopol u fiksnoj telefoniji.

Manje akcize nadoknaditi u budžetu

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da će, kada je reč o mogućem smanjenju akciza na gorivo, prihvatiti svaki predlog koji će omogućiti da to smanjenje prihoda u budžetu bude nadoknađeno.

"Po Zakonu o budžetskom sistemu, koji predstavlja krovni zakon ministra finansija, kada god donesete neku odluku (a recimo neka to bude odluka o smanjenju akciza), morate doneti još jednu važnu odluku, a to je šta ćete od rashoda države da smanjite u istom iznosu, odnosno od prihoda da povećate", objasnila je Dragutinović.

Ni uredba neće oboriti cene goriva

Iako će Vlada usvojiti izmenu Uredbe o formiranju cena naftnih derivata, cene neće biti ništa realnije, kaže Nebojša Atanacković, predsednik UO kompanije Nafta.

"Razlika je samo u tome što će poskupljenja biti ređa, ali će cene manje-više ostati iste. Mi smo ranije imali sistem obračuna na mesec dana, i to sa promenama cena sirove nafte od 2,5 odsto, ali se od toga odustalo jer su skokovi cena goriva bili veći", kaže Atanacković.
Ocenjujući da je izmena Uredbe u stvari pokušaj Ministarstva da se zaustavi uznemiravanje javnosti čestim poskupljenjima goriva, on kaže da bi bilo bolje da se Srbija počela pripremati za poslovanje kakvo važi u tržišno orijentisanim zemljama.

"U tim zemljama se cene menjaju u zavisnosti od situacije, na dnevnom ili nedeljnom nivou, što znači da su to mala pomeranja cena do kojih dolazi u zavisnosti od situacije sa sirovom naftom", kaže Atanacković i dodaje da je realno očekivati da će se kako svet bude izlazio iz recesije, cena sirove nafte u narednom periodu postepeno povećavati, a onda će trgovci gorivo moći da poskupljuju još više.

Podsetimo, na predlog Ministarstva energetike Vlada Srbije će najkasnije do kraja ovog meseca usvojiti izmenu Uredbe o formiranju cena naftnih derivata, po kojoj će se cene goriva umesto na 15 dana, ubuduće usklađivati jednom mesečno. U skladu sa kretanjima sirove nafte na svetskom tržištu i kretanjem kursa dolara, presek cena naftnih derivata u Srbiji do sada je rađen na svakih 15 dana. Tako se poslednje poskupljenje desilo juče kada su benzin i dizel poskupeli u proseku za 1,16 dinara, odnosno za 1,06 odsto.

Po novom predlogu Ministarstva, cene derivata će se sa kretanjem cena sirove nafte na svetskom tržištu i kursa dolara usklađivati jednom mesečno. A uslov za njihovu promenu sticaće se kada se ukupna cena nafte promeni najmanje za 3,5 odsto naviše ili naniže, umesto dosadašnjih 1,5 odsto.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić kaže da "to znači da gorivo u narednih mesec - mesec i po ne mora da poskupi. Da smo to primenili od Nove godine, bilo bi recimo dva poskupljenja, a ne šest kao do sada".

Od prošle nedelje cena nafte i kurs dolara viši su za sedam odsto i u slučaju da važi postojeća uredba i cene nafte, pred 1. maj gorivo bi moglo da poskupi za oko četiri dinara.

Na pumpama gorivo i dalje po starim cenama

Na najvećem broju benzinskih pumpi i gorivo se i dalje prodaje po starim cenama, ali se poskupljenje za oko dinar očekuje možda već i od utorka. Svi trgovci naftnim derivatima čekaju šta će uraditi Naftna industrija Srbije i za koliko će podići cenovnike. U ovoj kompaniji, pak, tvrde da će postupiti u skladu sa važećim propisima i poslovnom politikom.

Prema odobrenim cenama, litar motornog benzina od 95 oktana može da košta najviše 115,7 dinara, a evrodizela 116 dinara. Ipak, najveći broj trgovaca evrodizel prodaje u rasponu od 104,9 do 109,9 dinara, a glavni razlog je zarada u razlici između uvozne i prodajne cene od 15 do 18 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: