Kad država pomaže posrnulim firmama

Vlada je donela odluku da se dug RTB „Bor” za isporučenu struju, veći od 5,5 milijardi dinara pretvori u vlasništvo EPS-a, iako se UO EPS-a tome protivi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2009.

10:23

Default images

Valjda vlada zna šta je interes EPS-a bolje od njega samog. I šta je bilo? Taj isti RTB „Bor” prestao je da plaća struju.

Ovih dana je objavljeno da je NIS, u akciji vlade da pančevačku fabriku pokrene, stavio hipoteku na pokretnu i nepokretnu imovinu „Petrohemije” zbog duga od 86 miliona evra. Manji deo te sume, 26 miliona, biće pretvoren u vlasničke papire kojima će raspolagati NIS, u onom času, valjda, kada to preduzeće postane AD, dok ostatak duga, oko 60 miliona, mora da se vrati u novcu.

„Petrohemija” radi nešto duže od mesec i po. Za sada joj ne cvetaju ruže. Valja se, ipak, nadati da taj pokušaj neće propasti i da će dužnik uspeti da se namiri.

Ovo je samo jedan od primera kako država, iako je NIS u većinskom vlasništvu Rusa (51 odsto), pokušava da reši problem posrnulih preduzeća, koja su zapala u ekonomske muke mnogo pre nego što je iko slutio nastanak aktuelne svetske finansijske krize i recesije.

Priča o „Petrohemiji” je, međutim, samo povod da se ukaže na drastičniji slučaj, ali u preduzeću u kojem je država apsolutni gazda. Gotovo despot. Reč je o Elektroprivredi Srbije, firmi koja nas još uredno snabdeva strujom. Dokle? Sigurno još godinu-dve, a posle toga videćemo.

Ovog leta, ali bez krupnih naslova u velikim novinama, vlada je donela odluku da se dug RTB „Bor” za isporučenu struju, sa stanjem 31. decembra. 2008, veći od 5,5 milijardi dinara pretvori u vlasništvo EPS-a.

Dug u kapital preduzeća koje niko neće da kupi. Da situacija bude još čudnija, vlada tera EPS u tu avanturu iako se Upravni odbor EPS-a, koji je imenovala ta ista vlada, protivi njenim namerama. Valjda vlada zna šta je interes EPS-a bolje od njega samog. I šta je bilo? Taj isti RTB „Bor” prestao je da plaća struju. Ni dinar u 2009. godini.
EPS je tako postao akcionar, po osnovu suverenog duga za struju, a ekonomija u ovom i još nekim slučajevima puka sluškinja politike.

EPS je godinama isporučivao struju ne samo RTB „Bor”, već i mnogim potrošačima čiji dug, što građana što privrede, u ovom času iznosi oko 55 milijardi dinara. U čemu je problem?, pitaće neko. Muka je što EPS, kada god nekom pošalje račun za isporučenu struju, u budžet Srbije, koja je i njegov legitimni vlasnik, odmah uplati i 18 odsto poreza. Naplatio ne naplatio račun, EPS mora da plati PDV. I za RTB „Bor”, razume se, milione dinara.

Čak i da se saglasimo s pravom države da radi šta hoće sa svojim preduzećem, moramo pitati – šta ako sutra zbog tih poteza, mi, mali kupci, koji uredno plaćamo račune i ostvarujemo bonus od pet procenata, ostanemo u mraku.

Po sadašnjem zakonu o javnim preduzećima, EPS nema pravo da trguje akcijama na berzi. Država mu je silom dala nešto što mu ne treba i sa čim ne zna šta će: da samo pravi i prodaje struju, uredno plaćajući državi porez. Njoj dobro, a EPS-u sve lošije, o čemu svedoči lanjski gubitak od 25,7 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: