Zastava se rešava opasnog otpada

Izmeštanje opasnog otpada iz kragujevačke fabrike Zastava počelo je danas, a posao bi trebalo da bude završen za 45 dana.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

12:42

Default images

Šef tima za ekologiju u "Fijat automobili Srbija" Branislav Nedeljković kaže da je reč o dve hiljade tona otpadnih boja, koje su bile najveći ekološki problem Zastave u poslednjih nekoliko decenija.

"Jutros je počeo utovar prvih kamiona sa opasnim otpadom, a svakoga dana iz Zastave će izlaziti pet kamiona sa 100 tona opasnog otpada", rekao je Nedeljković i dodao da će opasan otpad biti prevezen do Beograda, a planirano je da potom bude izvezen u Austriju gde će biti uništen.

Taj posao je poveren beogradskoj firmi Miteko, koja je zadužena i za izvoz piralenskog ulja iz fabrike Zastava. Prema Fijatovom ekološkom planu čisćenja Zastave, kragujevačka fabrika će u narednih 45 dana biti potpuno očisćena od otpada, za šta je, prema ugovoru sa italijanskim proizvodjačem automobila, izdvojeno 2,5 miliona evra.

U toku su završne aktivnosti na čisćenju kako bi fabrika u Kragujevcu ispunila sve ekološke standarde za zaštitu životne sredine i bila spremna za instaliranje nove Fijatove opreme.

Od početka realizacije ugovora, iz Zastave je izmešteno 40 hiljada kubika građevinskog šuta nastalog nakon NATO bombardovanja, a na reciklažu je otpremljeno i 315 hiljada litara šestovalentnog hroma. Otpremljena je i veća količina ulja iz fabričkih mašina i uklonjen elektronski otpad od 60 tona.

Nedeljković je ranije izjavio da predstoji još reciklaža 40 tona otpadnog stakla koje je nastalo za vreme bombardovanja fabrike 1999, kao i izmeštanje metalnog otpada čije su količine "ogromne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

13 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: