Srbija

Sreda, 04.08.2021.

08:45

"Nisam kriv što se 20 godina nije pričalo" VIDEO

Sladoledi sa pesticidima stigli su i u Srbiju. Uvezeni su iz zemalja EU.

Izvor: B92, TV Prva

Foto: Printskrin, TV Prva

Šta tačno sadrže sladoledi koje moramo da uništimo i koliko su opasni? Da li je pojačana kontrola drugih prehrambenih proizvoda?

Na tu temu za Televiziju Prva govorio je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

"Mi radimo svoj posao, zato smo i plaćeni - da sve ono što može da ugrozi bezbednost - da to pronađemo i sklonimo. Ja nisam kriv što se 20 godina o bezbednosti hrane nije pričalo i što nismo imali alate", poručio je Nedimović.

Tri sladoleda su sporna, podsetio je.

"Problem je ako dođe do povećanog konzumiranja, a to znači da neko pojede 20 kilograma sladoleda dnevno", kazao je.

Neke zemlje, poput Belgije, ne kategorišu ove proizvode kao štetne i puštaju ih u prodaju, napomenuo je ministar.

Podsetimo, sa našeg tržišta počelo je povlačenje sladoleda M&M, Snickers i Twix sa povećanim nivoom etil-oksida. Same kompanije su, kazali su u Ministarstvu poljoprivrede, već dobrovoljno počele sa povlačenjem spornog lota (0013925497). Uvoznik za Srbiju je Mars Balkan Ist Nami.

U Upravi za veterinu naveli su da je 2. avgusta, u 17:38 sati, od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede Srbije dobilo obaveštenje kao dodatnu informaciju da sladoled uvezen iz Francuske sadrži stabilizator "Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800" - etil oksid iznad dozvoljenih granica, koji je prva detektovala Španija.

"Ovo neće biti na tržištu dok se ne otklone nedostaci", naglasio je ministar Nedimović.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: