Muke prevoznika: Cena kontejnera višestruko uvećana i opet ih nema - niko ne zna gde su?

Međunarodni drumski transport smanjen je 20-30 odsto, kaže predsednik poslovnog udruženja "Međunarodni transport" Neđo Mandić.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 06.03.2021.

12:50

Muke prevoznika: Cena kontejnera višestruko uvećana i opet ih nema - niko ne zna gde su?
Foto: Depositphotos/jingaiping

Mandić dodaje da srpske prevoznike trenutno najviše muči neusklađenost izvoza i uvoza, zbog čega se dešava da moraju iz inostranstva da se vrate prazni.

"U početku, prva dva-tri meseca kada je počela pandemija kovida 19 intenzitet posla je bio smanjen i do 50 odsto, dok su neki u tom periodu potpuno zaustavili transport. Sada ima posla, ali ne u punom kapacitetu", kaže Mandić za Tanjug, upitan koliko je pandemija uticala na rad prevoznika.

Dodaje da bolje organizovane firme, ipak, mogu da prevaziđu te problem i obezbede posao.

Mandić kao veliki problem u međunarodnom drumskom transportu vidi to što nije usklađen izvoz i uvoz, pa se dešava da vozila odu sa robom iz Srbije, a da se vraćaju prazna, jer nema uvoza zbog situacije sa koronom.

"Svaki dan kada kamioni ne saobraćaju prave troškove, tu su plate i dnevnice vozača, ali i drugi troškovi koji idu uz to", navodi Mandić.

Ukazuje da kolege koje prevoze robu kontejnerima imaju veći problem, jer nema dovoljno kontejnera na tržištu, pa je smanjen i broj prevoza.

Odgovarajući na pitanje, zasto kineske robe ima sve manje na srpskom tržišu, kaže da je po njegovim saznanjima problem u transportu.

"Bili su ''okrivljeni'' naši prevoznici da su podigli cene transporta. To nije tačno. Srpski prevoznici nisu podigli cenu ni za jednu paru. Svima je jasno da kada imate višak kapaciteta a manjak robe, kao sada, tada cena ne može da raste, može samo da pada", ukazao je Mandić.

Dodaje da je problem u transportu zbog kontejnera. "Cena za prekookeanske kontejnere je bila 1.000 evra, a u prvim mesecima pandemije je uvećana na 10.000 evra po kontejneru. U poslednjih par meseci cena je pala na 7.000 evra".

Kontejnera nema dovoljno, kaže i dodaje da niko ne zna gde su kontejneri.

"Neka pretpostavka je, da su na teritoriji Amerike i Nemačke zadržani kontejneri i nema ih u prometu. Ako bi i naručili robu iz Kine, nema čime da stigne do naših luka", zaključio je on.

Upitan da li pri ulasku u pojedine zemlje zaposleni ovog udruženja moraju da imaju negativan PCR test, kaže, da do nedavno nisu imali problema, te da je Evropa bila na sistemu zelenih koridora i puštala da se transport normalno odvija.

"U poslednje vreme Nemačka, Češka i druge zemlje su počele na granicama da traže od vozača negativan PCR test. Mogu da ga urade i na samoj granici, a onda se čeka u kolonama i izgubi se dosta vremena", pojašnjava on.

Mandić kaže da transportom pokrivaju celu Evropu, zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, ali i Englesku i dodaje da ovo udruženje ima "dobar" vozni park, a najčešće transportuju auto-delove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: