Država daje garancije 70 miliona evra za izgradnju gasovoda Turski tok

Vlada Srbija je usvojila Predlog zakona o davanju državnih grancija za kredit Srbijagasa od 70 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.04.2019.

11:28

Država daje garancije 70 miliona evra za izgradnju gasovoda Turski tok
Foto: Thinkstock

Novac je namenjen za potrebe izgradnje gasovoda od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom i drugim susednim zemljama, koji je nastavak Turskog toka.

Kako je obrazloženo, kredit će biti uzet od Sosijete ženeral banke, Komercijalne i Vojvođanske banke i namenjen je ulaganju u kapital firme Južni tok (South Stream) registrovane u Švajcarskoj. Ta firma je u vlasništvu Srbijagasa, koji ima udeo od 49 odsto, i ruskog Gasproma koji je vlasnik 51 odsto kapitala.

Kredit će biti otplaćivan šest godina, sa periodom počeka od dve godine, a otplata je tromesečna sa godišnjom kamatnom stopom od 1,38 do 1,75 odsto.

Navedeno je da će se za sprovođenje tog zakona, koji će biti usvojen po hitnom postupku, obezbeđivati sredstva u republičkom budžetu.

Pripremni radovi na izgradnji deonice gasovoda Turskog tok kroz Srbiju su počeli a očekuje se da će za dve nedelje biti izdate i građevinske dozvole. Tim gasovodom bi se gas dopremao u Srbiju iz Rusije preko Turske i Bugarske, a bio bi dug 403 kilometra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: