350 mil. USD na računu: Kinezi ušli u RTB Bor, kompanija menja ime

Kineska kompanija "Ziđin Majning" je zvanično preuzela Rudarsko topioničarski basen (RTB) u Boru.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2018.

12:18

350 mil. USD na računu: Kinezi ušli u RTB Bor, kompanija menja ime
Foto: Thinkstock

Kineska kompanija u ponedeljak je uplatila 350 mililona dolara za dokapitalizaciju, tako da joj je pripalo 63 procenta vlasništva nad RTB-om.

Kompanija u Boru zvaće se Ziđin Bor Copper d.o.o. Bor a uskoro će joj, kako je najavio ministar Aleksandar Antić, biti pridodat naziv Srbija.

Ugovor o pristupanju novog člana, odnosno ugovor o preuzimanju danas su potpisali minstar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i izvršni direktor Zidjin-a i stariji potpredsednik te kineske kompanije DŽordž Fang.

Ziđin majning grup (Zijin Mining Group), kompanija koja je jedan od najvećih kineskih proizvodjača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude izabrana je za strateškog partnera RTB Bor krajem avgusta ove godine, a plan je da ulože ukupno 1,26 milijardi dolara u RTB u narednih šest godina od čega će 75 odsto investirati u prve tri godine.

Ziđin se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira dodatnih 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predvidjeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Investicijama je predvidjeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.

Kineski partner ima i ambiciozan plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona.

Plan kineskog strateškog partnera je da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi izmedju 120.000 i 150.000 tona.

Ziđin se obavezao da će u ekologiju i rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

Kompanija Ziđin u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.

Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Ugovor je potpisan u prisustvu ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga , državnog sekretara Ministarstva privrede Miluna Trivunca, kao i novog generalnog direktora kompanije u Boru Long Ji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: