UBS: Kreditna aktivnost stagnirala u januaru

Kreditna aktivnost banaka u Srbiji stagnirala je u januaru, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 11.02.2018.

12:14

UBS: Kreditna aktivnost stagnirala u januaru
Foto: Thinkstock

"U januaru je kreditna zaduženost pravnih lica čak pala za 1,3 odsto i ukupni zajmovi su iznosili 1.373 milijarde dinara, preduzetnici su dugovali 45,5 milijardi što je 6,1 odsto manje nego mesec dana ranije, dok je stanovništvo zaduženo sa 868 milijardi dinara i povećalo je dugove za 0,3 odsto", rekao je Dugalić.

Dugalić je na konferenciji za novinare rekao da nije dobro što je došlo do stagnacije u kreditno aktivnosti.

Dodao je da je dobro što se poboljšava urednost plaćanja zajmova, pa je u januaru u docnji bilo 8,6 odsto svih kredita, a u okviru toga privreda je kasnila sa otplatom 11,2 odsto zajmova, preduzetnici devet odsto, a stanovništvo 4,4 odsto.

On je rekao da kašnjenje u vraćanju kredita još visoko kada se poredi sa zemljama EU ali je pre tri godine za sve kredite iznosilo 22 odsto a za privredu 26 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

16 h

Podeli: