Stabilan rast EPS-a i doprinos BDP-u

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2018.

13:40

Stabilan rast EPS-a i doprinos BDP-u
Foto: EPS

„Elektroprivreda Srbije“ završila je 2017. godinu veoma uspešno, iako neki to nisu očekivali. Zahvalјujući zaposlenima, EPS posluje onako kako dolikuje kompaniji koja ide napred, korak po korak. Naš cilј je jasan - planiramo da i u 2018. godini povećamo proizvodnju uglјa i električne energije i doprinesemo stabilnom rastu bruto domaćeg proizvoda Srbije – poručio je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, na tradicionalnom novogodišnjem susretu sa predstavnicima medija.

Grčić je poželeo gostima dobro zdravlјe i mnogo uspeha u 2018. godini, uz obećanje da će EPS svojim poslovanjem omogućiti još investicionih projekata o kojima će mediji izveštavati, uz retrospektivu značajnih događaja u 2017. koji su doveli do toga da se u završnom računu očekuje plus od 5 do 6 milijardi dinara. Plan je da se ta cifra stabilno uvećava u narednim godinama, racionalnim poslovanjem i investicijama.

- Uspeli smo da u odnosu na 2016. godinu proizvedemo 4 odsto više uglјa u Kolubari i Kostolcu uprkos veoma hladnoj i dugoj zimi i vrelom letu kada su takođe otežani proizvodnja i transport uglјa. Krajem godine pobolјšali smo i proizvodnju u hidrosektoru. Posebno sam ponosan što smo završili remont agregata 1 u HE „Đerdap 1“. Bili smo veoma uporni prema partnerima i agregat uspešno radi. Planiramo da do 2023. odnosno 2025. godine imamo potpuno obnovlјen đerdapski sistem hidroelektrana – otkrio je Grčić.

EPS je posvećen ulaganju u hidroenergiju, jer je to isplativ obnovlјiv izvor.

- Ubrzo ćete biti pozvani i na puštanje u rad obnovlјenog sistema u Zvorniku, što je uz sve navedeno i potpisan ugovor za vetropark u Kostolcu, zaokružena celina naših investicija u „zelenu“ energiju – dodao je Grčić.

Grčić je naglasio da EPS već drugu godinu zaredom posluje pozitivno i napreduje na relevantnim listama najuspešnijih kompanija.

- Podsećam da je EPS sa 19. skočio na 7. mesto na listi uspešnog poslovanja u Jugoistočnoj Evropi. Uspeli smo da pokrenemo izgradnju novog bloka od 350 megavata u Kostolcu. Činimo sve da dovedemo EPS na najviše standarde, o čemu govori i posao odsumporavanja TENT A, čiji radovi počinju ove godine - rekao je Grčić.

Prema njegovim rečima, predsednik i Vlada Srbije razmatraju najbolјi način za pokretanje projekta odsumporavanja i TENT B, dok istovremeno EPS nastavlјa proces reorganizacije.

- Napravili smo nove korake, nastavlјamo dalјe i siguran sam da ćemo napraviti od „Elektroprivrede Srbije“ jednu od najvećih i najuspešnijih elektroenergetskih kompanija u ovom delu Evrope – zaklјučak je v. d. direktora JP EPS.

Grčić je podsetio i da tokom novogodišnjih i božićnih praznika nije bilo isklјučenja i kvarova, te da je sistem EPS-a bio apsolutno stabilan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

22 h

Podeli: