Srbija

Četvrtak, 30.07.2015.

15:39

Dunav opao, natovarena pšenica stoji

Žetva pšenice u Srbiji je završena, hlebno zrno je dobrog kvaliteta, a očekuje se da će proizvodnja iznositi 2,4 miliona tona.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Tanjug

To je za 1,7 odsto više u odnosu na prošlu godinu, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Kako je izjavio sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović prosečan prinos po hektaru iznosi 4,1 tonu, a žetva je završena u optimalnom roku.

Budimović je na sednici tog udruženja podsetio da su žetvene površine iznosile 589.922 hektara i da će proizvodnja pšenice sa prenetim zalihama biti dovoljna za domaće potrebe, kao i da će biti viškova za izvoz.

Sada, naveo je Budimović, treba postići odgovarajuću cenu za farmere i za izvoz.

"Tu se već pojavljuju blagi problemi, jer je ovaj topli period koji traje dve nedelje izazvao opadanje vodostaja Dunava, tako da barže sa natovarenom robom stoje", ukazao je Budimović.

On je rekao da se čeka trenutak kada će barže moći da isplove, napominjući da se trenutno koristi samo 60 odsto njihovog kapaciteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

23 h

Svet

Potpuni haos: Blokirani putevi

Uoči izbora za Evropski parlament poljoprivrednici iz Španije i Francuske blokirali su danas puteve duž špansko-francuske granice na Pirinejima.

19:37

3.6.2024.

12 h

Svet

Loše vesti za građane Rusije

Vlasti u Rusiji razmišljaju o promeni poreskog sitema u zemlji, tako da paušalna stopa od 13% bude zamenjena progresivnom stopom, uz znatno veće poreze za bogate i korporacije.

21:52

3.6.2024.

9 h

Podeli: