Izvoz softvera sustigao kukuruz

Kada bismo povećali izvoz i svetu prodavali više gotvih proizvoda a manje sirovina, svi su saglasni, popravila bi se "krvna slika" srpske privrede.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.06.2015.

11:55

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Izvoznih aduta imamo, počev od žitarica, voća i povrća, preko automobila do električnih mašina, međutim, čini se da su nam kec u rukavu ipak - usluge, i to one u IT sektoru.

Da je tako, najbolje se vidi ako uporedimo vrednost izvoza jednog od naših top-proizvoda, kukuruza, s izvozom softvera iz Srbije. Prošle godine na svetskoj pijaci prodali smo žutog zrna za oko 450 miliona evra, a IT usluge zamalo su ga pretekle - na njima smo, po procenama, zaradili oko 400 miliona. Ako se tražnja za kompjuterskim programima iz Srbije nastavi tim tempom, moglo bi se desiti da dogodine preteknu kukuruz.

Izgleda da samo u tome Srbija prati svetski trend pa i taj izvoz raste gotovo istom brzinom kao i u svetu. Kako za "Dnevnik" kaže direktor "Vojvođanskog IKT klastera" Milan Šolaja, iz godine u godinu postižemo sve bolje rezultate pa je tako u 2010. godini naš IT izvoz vredeo 127 miliona evra, u 2011. - 166 miliona, 2012. smo stigli do 222 miliona, da bismo 2013. godine ostvarili izvoz od 304 miliona evra. Prošle godine, s procenjenih oko 400 miliona, učvrstili smo pozicije na svetskom računarskom i informatičkom tržištu. Dakle, za proteklih pet godina taj sektor je svetu prodao usluga za 1,2 milijardu evra.

"To je jedan od najstabilnijih i najbrže rastućih sektora kod nas, a svet zna da Srbija ima kvalitet za to tržište", naglašava Šolaja, dodajući da postoji velika mogućnost za rast prihoda od te delatnosti. "Tražnja je velika, međutim, ograničeni smo nedostatkom kadrova i propustima za koje je odgovorna država. A ona bi mogla da, bez značajnih ulaganja, da podstreka IT industriji".

Ako izuzmemo ove svetle primere, opet se sve svodi na to da su izvozni kapaciteti Srbije niski. Izvoz robe i usluga je oko 30 odsto BDP-a, a kako stručnjaci kažu, za ekonomiju te veličine i nivoa razvoja treba da bude 60-65 odsto. Kao izlaz, ekonomisti vide izvozno orijentisanu industrijalizaciju, ali i posebnu brigu o onima koji su izvozni adut, međutim, ta briga izostaje. Izvozni adut mogle bi nam biti i mašine, ali i tu škripi.

"Glavni problem je nedostatak znanja o kvalitetu proizvoda i nastupu na tržištu", kaže menadžer za usluge u industriji Dragoslav Đorović, predstavnik nemačke kompanije "TIF Rajnland". - Zakoni u Srbiji prate zakonodavni evropski okvir, međutim, naša privreda nije dovoljno upoznata sa njima.

"Imamo odlične sirovine i proizvođače mašina koje se koriste u proizvodnim procesima i šansu da ih dobro plasiramo s obzirom na to da, izuzimajući Tursku, nemamo jaku konkurenciju na evropskom tržištu", rekao je on za "Dnevnik" prilikom jučerašnjeg gostovanja na seminaru "Usaglašavanje tehničih proizvoda s GOST-R standardima "u organizaciji Centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: