Komšije u problemu: Sedmi uzastopni mesec pada industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je pala u maju 12,4 odsto u odnosu na isti mesec 2019. godine, što je njen najveći pad od recesije 2009.

Region

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2020.

09:31

Komšije u problemu: Sedmi uzastopni mesec pada industrijske proizvodnje
Foto: Depositphotos, feedough

U odnosu na april, hrvatska industrija je u maju zabeležila pad od 3,5 procenata, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS), a prenosi Hina

To je sedmi uzastopni mesec pada proizvodnje, i to brži nego mesec dana ranije, kada je pad iznosio 11 odsto, i najviše od juna 2009. godine, kada je proizodnja potonula 13,3 odsto.

Međugodišnji pad proizvodnje u maju zabeležen je u četiri od pet sektora, a najveći, od čak 35,3 odsto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

S padom od 17,8 odsto sledila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 15,8, a intermedijarnih proizvoda za 13,3 odsto.

Porasla je samo proizvodnja energije, za 3,5 odsto.

U prvih pet meseci 2020, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je pala za 7,4 procenta u odnosu na isti period godinu ranije.

Ovako oštar pad je posledica mera usmerenih na sprečavanje širenja korona virusa, koje su stupile na snagu u drugoj polovini marta, dok je popuštanje tih mera započelo krajem aprila.

Te mere su usporile rast privrede već u prvom tromesečju, pa je bruto domaći proizvod (BDP) porastao samo 0,4 odsto na godišnjem nivou, najsporije od trećeg kvartala 2014. U drugom tromesečju, očekuje se oštar privredni pad, a potom i recesija.

U nedavno sprovedenoj anketi Hine, šest analitičara je navelo da bi u drugom tromesečju BDP mogao da padne između 15 i 25 odsto na godišnjem nivou, daleko više od pada od 8,8 procenata, koji je zabeležen u prvom kvartalu 2009. godine za vreme globalne finansijske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: