Pčelari slave, napokon dobra godina

Posle dve nemedonosne godine, zbog hladnog vremena i kiše u vreme cvetanja, pčelari Šumadije i Pomoravlja očekuju dobar prinos i kvalitetan bagremov med.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 29.04.2018.

16:13

Pčelari slave, napokon dobra godina
Foto: Thinkstock

"Bagrem je procvetao, medi, i med ne samo da kapa, već curi", izjavio je danas Tanjugu jedan jagodinski pčelar.

Bila je blaga zima, pčele su dobro prezimile, zdrave su, lepo se razvilile i očekujemo dobre prinose od bagrema, dodao je on.

U ovom delu Srbije, bagrem je glavna i najznačajnija pčelinja paša, kada izmrzne ili kada je u vreme cvetanja hladno vreme i kisa, nema meda. Tako je bilo poslednje dve godine. Vrcali nisu ni pčelari sa stacioniranim pčelinjacima a ni oni koji sele, jer je gotovo o celoj Srbiji "bagrem podbacio", izjavili su Tanjugu pčelaru Društva pčelara "Pomoravlje" iz Jagodine.

Prošle dve godine, pčelari ovog dela Srbije, gotvo i da nisu vrcali, što je dovostruka šteta, nisu imali meda za prodaju, s jedne strana a sa druge morali su kupovati šećer, da bi prehranili pčele, potsećaju oni.

Loša sreća pčelare ovog dela Srbije prati od 2014. godine od katastrofalnih poplava u Pomoravlju i Resavi, a izvoz meda, prema podacima centra za EOI i Evropske integracije Regionalne privredne komore za Ssumadiju i Pomoravlje je "opao za 38 odsto".

Na protekle loše godine, "ne zuje" samo pčelari Šumadije i Pomoravlja, koji imaju oko 50.000 pčelinjih zajednica, veću su te godine lošima ocenili i u Savezu pčelarskih organizacija Srbije, pre svega po pitanju izvoza, "koji je, poslednjih godina, znatno povećan u zemlje Evropske unije (EU)".

Srbija oko 90 odsto meda izvozi u EU, najviše u Nemačku i Italiju, potsećaju u Savezu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: