Utorak, 11.03.2014.

16:09

U Vojvodini 250 stranih kompanija

U Vojvodinu su od 2001. godine do danas ušle strane investicije vredne 6,9 milijardi evra, piše novosadski Dnevnik.

Izvor: Dnevnik

Default images

Ipak, primetno je da poslednjih godina opada visina kapitala koji se ulaže u pokrajinu pa su tako u 2013. ovde došla ulaganja vredna nešto više od 200 miliona evra, što je znatno manje nego sredinom prošle decenije, pokazuju podaci VIP fonda za podršku investicijama u Vojvodini dostavljeni listu Dnevnik.

U 250 vojvođanskih kompanija s učešćem stranog kapitala zaposleno je više od 70.000 radnika. Ubedljivo najveći ulagači su iz Evropske unije, s učešćem od 84 odsto svih investicija. Među prvih deset zemalja po visini ulaganja, tek dve nisu iz EU: reč je o Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Najviše investicija je stiglo iz Nemačke: kompanije iz te zemlje uložile su gotovo milijardu evra u 31 vojvođansku firmu, u kojoj je zaposleno više od 11.000 radnika. Sledi Rusija s 900 miliona uloženih evra, pa Francuska (767 miliona), Italija (664), Slovenija (582), Belgija (558), Grčka (458), SAD (348), Austrija (280) i mađarska (272 miliona evra investicija).Od kompanija iz zemalja van EU, u Vojvodinu su prilično ulagali još i partneri iz Japana, Švajcarske i Kanade.

Nemačke kompanije najviše su ulagale u farmaciju i automobilsku industriju, ruske u naftni i finansijski sektor, Francuzima su najinteresantniji bili građevina i finansije, a Italijanima tekstilna industrija, Ukupno, najviše novca stranci su uložili u poljoprivredno-prehrambeni sektor ovdašnje privrede (2,1 milijarde evra), slede finansije (1,3 milijarda), građevinski sektor (837 miliona evra)...

Najviše zaposlenih u stranim kompanijama takođe je u poljoprivredno-prehrambenom kompleksu (više od 11.000), a sledi naftna industrija. Posle "Gasproma”, najveći pojedinačni ulagač u Vojvodinu je belgijski pivarski koncern "AB InBev” koji je pre deceniju preuzeo Apatinsku pivaru, da bi ona potom prešla u ruke najpre luksemburškog "CVC partnera”, a zatim i američkog "Molson korsa”. Sledi nemačka " Štada” ("Hemofarm”), Nacionalna banka Grčke (Vojvođanska banka), italijanska "Fondijarija” (DDOR "Novi Sad”), te Kredi agrikol banka, "Tarket” u "Sintelonu” i američki gigant "Pepsi”, koji je kupio proizvođača grickalica "Marbo”.

Primetno je da niti jedna od najvrednijih investicija nije "građena na zelenoj livadi” već je reč o preuzimanju ili privatizaciji već postojećih domaćih velikih kompanija. Sličan redosled tako ove firme imaju i po broju zaposlenih, s jednom, velikom razlikom: "grinfild” investicija nemačkog "Drekslmajera”, koji u fabrici auto-delova u Zrenjaninu zapošljava 2.900 radnika, na drugom je mestu najvećih stranih poslodavaca u Vojvodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: