Šta (ne) može da se legalizuje?

Cena legalizacije objekata bi mogla da bude dodatno umanjena ukoliko se lokalne samouprave odreknu dela svojih prihoda, rečeno u Ministarstvu za građevinu.

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

10:59

Default images

Pri tom, pojedini objekti koji ne ispunjavaju predviđene uslove moraće da budu rušene.

Ministarstvo preduzima aktivnosti da se ubrza i olakša legalizacija oko 700.000 objekata, koliko ih ima prema poslednjim podacima dobijenim od gradova i opština, rekla je pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović-Petrović.

Sa druge strane, postoje izgrađeni objekti koji nikada neće moći da budu legalizovani i moraće da budu srušeni, rekla je pomoćnica ministra Damnjanović-Petrović ne precizirajući koliko takvih objekata ima, pošto je za objekte koji ne ispunjavaju zakonske uslove, uglavnom potrebna potvrda nadležnih organa i preduzeća.

"Ono što bi opštine mogle po veoma brzoj proceduri da učine jeste da naprave prvi 'filter' i kažu - ljudi ovi objekti ne ispunjavaju uslove i oni nikada ne mogu biti predmet legalizacije i njih prosto treba odbiti, ali za sve druge ubrzati postupak rešavanja po podnetim zahtevima", rekla je Damnjanović-Petrovićeva.

Ne mogu nikako da se legalizuju, prema pomoćnici ministra, objekti zidani u zoni autoputa, jer je ta zabrana striktno navedena u zakonu i podzakonskom aktu. Što se tiče magistralnih i regionalnih puteva, zakonom je predviđeno da u Javnom preduzeću Putevi Srbije razmotre da li takvi objekti mogu biti predmet legalizacije i ukoliko mogu da daju saglasnost, što sve zavisi od toga da li ugrožavaju saobraćaj, kazala je pomoćnica ministra.

Objekti koji su izgrađeni na tlu nepovoljnom za građenje, močvarnom i na klizištu ne mogu biti predmet legalizacije, osim u slučajevima kada se tehnički dokaže da ne ugrožavaju bezbednost ili susedne objekte.

Damljanović-Petrovićeva je rekla da ima slučajeva da je neka teritorija proglašena za močvarnu pre 10 godina, a da se u međuvremenu promenila geomorfologija zemljišta, pa bi trebalo osavremeniti podatke.

Takođe, ne mogu se legalizovati objekti izgrađeni od materijala koji ne garantuje bezbednost, na primer neke kartonske i drvene konstrukcije, koji se ne mogu podvesti pod kategoriju "stalni objekat".

"Stalni objekat je objekat koji je izgrađen po standardima i propisima i koji vam se neće posle tri godine srušiti na glavu", kazala je ona. Postoji i opšta zabrana za legalizaciju kada su u pitanju zaštita javnih površina, zaštitne zone autoputeva, vodoizvorišta, zastićena okolina prirodnog i kulturnog dobra, samo prirodno dobro, kulturno dobro i drugo, taksativno navedeno u zakonu.

Ministarstvo za građevinu i urbanizam će 19. septembra u Beogradu održati sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava u Srbiji, na kojem će biti reči i o mogućnosti uvođenja dodatnih popusta za legalizaciju u opštinama i gradovima.

Predstavnici lokalnih samouprava će izneti probleme na koje nailaze i doneti nove podatke o legalizaciji na njihovim teritorijama, na osnovu čega će Minstarstvo građevine napraviti analizu stanja i predložiti mere kako bi legalizacija bila ubrzana.

Ministarstvo će formirati i tim stručnjaka koji će pomagati opštinama i gradovima da okončaju taj proces koji bi mogao da bude gotov, kako je ranije najavljeno, u naredne tri godine.

Predviđeno je i osnivanje saveta sastavljenog od predstavnika opština i gradova, koje bi trebalo da pomogne ministarstvu da dođe do najboljih rešenja, zaljučila je pomoćnica ministra Damnjanović-Petrovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: