Ruski leteći tenkovi stižu u Srbiju: Jurišni helikopteri Mi-35 sleću na "Moravu"

Оčekujemo da ruski jurišni helikopteri Mi-35 budu isporučeni Srbiji do kraja godine, izjavio je komandant RV i PVO, general major Duško Žarković.

Izvor: Politika, Tanjug

Ponedeljak, 29.07.2019.

08:55

Ruski leteći tenkovi stižu u Srbiju: Jurišni helikopteri Mi-35 sleću na
FOTO: Epa, Sergei Ilnitsky

Ovi helikopteri, poznati i kao "leteći tenkovi", biće u sastavu borbene helikopterske eskadrile razmeštene na aerodromu Morava kod Kraljeva, rekao je general Žarković za Politiku.

Prema njegovim rečima, četiri helikoptera možda brojčano ne zvuče mnogo, ali kada se ima u vidu njihova vatrena mogućnost, to je značajan doprinos u podizanju sposobnosti jedinice za izvršavanje zadataka vazduhoplovne vatrene podrške.

Vojska Srbije je preuzela prvi Erbasov helikopter X-145M, za koga general Žarković kaže da je reč o savremenoj višenamenskoj letelici, koja će znatno povećati sposobnost izvođenja vertikalnog manevra pre svega specijalnih nedinica, ali i vazduhoplovne podrške kopnenim jedinicama.

Zbog izuzetnih karakteristika, ovaj helikopter će imati i punu primenu u pomoći stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, rekao je komandant RV i PVO.

Pored toga, naveo je general Žarković, na osnovu sporazuma sa Direkcijom civilnog vazduhoplovstva, RV i PVO zajedno sa MUP-om obezbeđuje neprekidno dežurstvo dela helikopterskih snaga, 24 časa 365 dana u godini, za potrebe traganja i spasavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: