Nema penzije? Radni vek će se poklopiti sa životnim vekom VIDEO

Radni vek u Srbiji mogao bi biti produžen do navršenih 70 godina života za one koji to žele, ako se usvoji inicijativa za izmenu Zakona o radu.

Izvor: B92

Utorak, 11.06.2019.

19:18

Nema penzije? Radni vek će se poklopiti sa životnim vekom VIDEO

Sinidikati su odmah odbacili ovakav predlog, smatrajući da od njega jedino mogu da imaju korist funkcioneri u javnim i državnim preduzećima.

Naruku ovom predlogu ne ide ni podatak koliko prosečno žive građani Srbije. Naime, ako se može suditi po statistici, muškarci žive 71 godinu, a dame oko 75.

Sa najnovijom inicijativom da se u penziju ide u sedamdesetoj, radni vek bi bukvalno mogao da se izjednači sa životnim vekom, prenosi Prva TV. Protivnici ove ideje ukazuju i na to da bi mladi onda još teže dolazili do posla.
Pre jedne decenije u Evropi je radilo 320 miliona ljudi i od tada se broj konstantno smanjuje. Procenat zaposlenih koji imaju između 25 i 54 godine stabilan je i visok. Međutim, trend je i da broj zaposlenih starijih od 54 raste, dok istovremeno sve manje mladih do dvadeset četvrte dolazi do posla.

Poslodavci kažu da za to što se prednost daje iskustvu, a ne mladosti, postoji nekoliko argumentovanih objašnjenja.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: