Potpisano: BG-Sarajevo u dve trase, Turci "napadaju" 2020.

Sa turskom kompanijom "Tašjapi" potpisan je komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju dela auto-puta Beograd-Sarajevo u vrednosti od 250 miliona evra.

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2018.

11:35

Potpisano: BG-Sarajevo u dve trase, Turci
Foto: Thinkstock

Strateški dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije "Tašjapi" Emrualh Turanli.

Mihajlovićeva je rekla da se sledeće godine očekuje potpisivanje finansijskog ugovora, a početkom 2020. godine izgradnja autoputa.

Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se u dve trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju deonice Sremska Rača - Kuzmin, dužine oko 17 kilometara, i Požega-Užice-Kotroman, dužine oko 60 kilometara.

Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijardi evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost deonice Sremska Rača - Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

Vrednost komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju deonica autoputa Beograd-Sarajevo je 250 miliona evra, a obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenja radova na izgradnji autoputa Sremska Rača - Kuzmin (sa mostom preko Save) i izradu projekta za deonicu Požega-Kotroman.

Ministarka je novinarima u Vladi Srbije rekla da Turska i Srbija imaju dobre ekonomske i bilateralne odnose i da je zajednički interes obe zemlje da se razvijaju, pre svega, u cilju stabilnosti regiona. Kako je navela, dobri odnosi između dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdgoana rezultirali su različitim projektima i sporazumima.

Mihajlovićeva je ukazala da trgovinski odnosi Srbije i Turske beleže značajan rast i da je obim trgovine iznosio u 2017.godini blizu milijardu evra, što je četiri puta više nego 2009.

Potpredsednica Vlade Srbije i resorna ministarka kaže da je za prvih deset meseci ove godine razmena iznosila 850 miliona evra i da je plan da se ona poveća na preko dve milijarde evra.

Autoput Beograd-Sarajevo je prvi autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, kao i Srbiju sa Republikom Srpskom, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: