Kinezi falsifikuju i srpske proizvode

Engleski brend Burberry nedavno je sudskom presudom dobio 63 miliona funti po završetku suđenja protiv kineskih falsifikatora koji su na dva sajta prodali najmanje 22 različite vrste imitacija proizvoda Burberry.

Fokus

Izvor: Naða Božoviæ

Petak, 29.06.2012.

16:50

Default images

To se, međutim, ne dešava samo svetski proznatim brendovima iz sveta mode. Kinezi kopiraju sve što se dobro prodaje bilo da je reč o hrani, piću, lekovima, odeći, obući, pesticidima, električnim aparatima, bilo o igračkama.

Ni srpsko tržište nije imuno na falsifikate, pa su brojne radnje i pijačne tezge kod nas preplavljene lažnim patikama Nike, tašnama Louis Vuitton, parfemima Hugo Boss, duksericama Adidas, a odnedavno i krivotvorenim šoljicama Doncafé i posuđem Metalac. Iako najčešće mislimo da se falsifikuju samo strani proizvodi, kako za Market network ističe Branka Totić, direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, domaći proizvođači takođe mogu da budu meta kopiranja. Zabeleženi su i falsifikati lekova, kao i keksa fabrike Ravanica iz Ćuprije.

Potrebno je da sve nadležne institucije udruženim snagama učestvuju u borbi protiv krivotvorenja, a ono što je za proizvođače najbitnije da bi se borili protiv falsifikata jeste da zaštite svoj znak i na taj način steknu pravo na podizanje tužbe protiv falsifikatora.

"Domaći proizvođači uglavnom prepoznaju značaj zaštite žiga i godišnje se našem zavodu podnese oko 2.000 zahteva za zaštitu, dok je ranije i do 3.000 kompanija štitilo svoj žig na godišnjem nivou. Ne bi trebalo puštati na tržište nijedan proizvod koji nije zaštićen. Žig važi na tržištu Srbije, ali ukoliko se proizvod izvozi, proizvođač bi trebalo da ga zaštiti i u državama u koje se izvozi. To se isto može uraditi u našem zavodu, jer je Srbija članica Madridskog aranžmana za međunarodnu registraciju žigova, u koji je uključeno još 80 zemalja. Za sve te zemlje može se podneti jedinstvena prijava", ističe Branka Totić.

Kao vlasnik velikog broja zaštićenih žigova, kompanija Strauss Adriatic, u čijem je vlasništvu Doncafe, protiv lica koja trguju šoljicama za kafu s krivotvorenim žigom, pokrenula je sudski spor. Budući da Doncafe te šoljice koristi isključivo u promotivne svrhe, u poklon-paketima uz 400 grama kafe, šteta koja je naneta izuzetno je velika.

"Kada samostalno dođemo do saznanja o neovlašćenoj upotrebi žigova, nastojimo da mirno rešimo spor direktno s protivnom stranom. Međutim, kada je reč o opštoj zaštiti prava intelektualne svojine, koju sprovodi tržišna inspekcija, a na zahtev koji je naša kompanija podnela prošle godine, dužni smo da u određenom roku pokrenemo sudske postupke protiv osoba koje su trgovale šoljama s krivotvorenim žigom. Tržišna inspekcija je kontrolom tokom prošle godine oduzela krivotvorene šoljice iz 22 maloprodajna objekta. U nekima je uzeto svega nekoliko komada, dok je od pojedinih trgovaca oduzeto i do 100.000 šoljica. Do sada je pokrenuto 13 postupaka i doneto šest prvostepenih presuda u našu korist, od kojih je već pet pravosnažno", ističe za Market network Olivera Jokić, menadžerka za odnose s javnošću kompanije Strauss Adriatic.

Kada su, kako za naš časopis kaže Petrašin Jakovljević, direktor kompanije Metalac iz Gornjeg Milanovca, primetili da su se na tržištu pojavile džezve koje su istog oblika i dizajna kao njihove i nose njihovo ime, ali koje nisu oni proizveli, shvatili su da je reč o falsifikatima, i to jednog od njihovih najprodavanijih proizvoda.
"Neko je uzeo našu džezvu, poslao je u Kinu, tamo napravio kopije i uvezao ih nazad u Srbiju. Uspeli smo da saznamo ko je uvoznik. Reč je o jednoj kompaniji iz Užica, ali ona se, međutim, vrlo brzo posle toga zatvorila, tako da protiv nje nismo ništa mogli da uradimo. Ipak, pokrenuli smo sudski postupak protiv distributera tih kopija, od kojih je jedan iz Čačka, a drugi iz Kruševca. Nismo mislili da treba da zaštitimo naš znak sve dok se ovo nije desilo", ističe Petrašin Jakovljević.

Budući da je reč o dobro prodavanom proizvodu, prema rečima našeg sagovornika, teško je izračunati gubitke koji su prodajom lažnih proizvoda naneti kompaniji Metalac.

"Mi koji se bavimo ovim poslom znamo da su ti proizvodi lažni, ali kupci u najvećem broju slučajeva ne znaju i ne razmišljaju o tome da bi se u radnji moglo naći lažno posuđe Metalac. Naša ulaganja u razvoj proizvodnje su velika i posebno se bavimo dizajnom proizvoda, a neko je to samo preuzeo od nas, iskoristio sav naš trud i pod našim imenom prodaje lažnjake", kaže Jakovljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: