Erdogan u Srbiji - tri najvažnije tačke: "Diplomatija“, autoput i turski policajci

Turski predsednik je tokom dvodnevne posete Beogradu imao prilično gust raspored - evo najzanimljivijih detalja.

Izvor: B92

Utorak, 08.10.2019.

17:23

Erdogan u Srbiji - tri najvažnije tačke:
Erdoganu je ovo druga poseta Srbiji u tri godine/Fonet

Tokom dva dana posete Beogradu turski predsednik imao je prilično gust raspored. Mnogo toga je rečeno i najavljeno - između ostalog, da će Turska učestvovati u izgradnji auto-puta od Beograda do Sarajeva.

Potpisan je i niz sporazuma, uz obeležavanje godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske. Od potpisanih dokumenata, posebnu pažnju javnosti izazvao je Sporazum o razumevanju o zajedničkim policijskim patrolama.

Otkrivena je i spomen ploča nekadašnjem turskom ambasadoru u Jugoslaviji Galipu Balkaru, koga su 1983. u Beogradu ubila dvojica pripadnika jermenske militante organizacije.

Ovo su tri najzanimljivije tačke Erdoganove posete.

Diplomatski odnosi

Šefovi diplomatija Srbije i Turske - Ivica Daèiæ i Mevlut Èavašoglu - otkrili su spomen ploèu ubijenom turskom ambasadoru u Jugoslaviji/Fonet
Vučić i Erdogan, povodom obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Turske, razmenili su i posebna izdanja poštanskih markica.

"Mi imamo 600 godina, kakvih 140 godina", rekao je tu Vučić uz osmeh, dok su on i turski predsednik držali veliki ram u kojem su bile markice.

Dakle, koliko se dugo zaista Srbija i Turska poznaju?

"Reč je o 140 godina moderne srpske istorije, od kako je Srbija stekla nezavisnost od Osmanskog carstva", kaže za BBC istoričar Dušan Fundić sa Balkanološkog instituta.

"Naravno da su ti odnosi dosta kompleksniji i da mogu da se posmatraju kroz više vekova, ali sve zavisi od tačke koju uzimate kao polaznu", dodaje on.

Usred svega toga živi snažan mit o "500 godina ropstva pod Turcima".

"Neki istoričari će o Osmanskom carstvu pričati kao multikulturnom raju, što ono nije bilo, ali sa druge strane, ne možete govoriti o konstantnom progonu", navodi Fundić.

"Uvek sve mora da se stavi u kontekst - Osmansko carstvo se tokom vekova menjalo i nije bilo isto u 16. i 17. veku. Tako se i položaj Srba i svih ostalih naroda unutar carstva menjao, iako su muslimani uvek bili daleko nadmoćniji", kaže on.

Ipak, narod pamti samo janjičare i danak u krvi, a Fundić kaže da takve stvari često ostanu u kulturi sećanja.

"Danak u krvi je bio vrsta imperijalne politike koja je ukinuta početkom 17. veka, jer su janjičari tada već postali gospodari gospodara.

"A kada vidite o čemu se radilo, logično je zašto je to ostalo u sećanju".

Međutim, kako kaže, to sećanje je oblikovano tek kasnije, u trenutku kada je Srbija sticala nezavisnost.

"Uvek imate te stvari za koje će se ljudi držati, naročito u trenutku kada oblikujete državu", ističe Fundić.

"Nije to srpski slučaj, sve nacije imaju nekoga u odnosu na kog su gradili identitet... U ovom slučaju je to Osmansko carstvo".

Stižu turski policajci

Trilateralnom sastanku prisustvovali su èlanovi Predsedništva BiH - Milorad Dodik, Željko Komšiæ i Šafik Džaferoviæ/Fonet
Prvog dana Erdoganove posete razmenjeno je devet memoranduma i sporazuma iz različitih oblasti.

Među njima se izdvaja Sporazum o razumevanju o zajedničkim policijskim patrolama, koji su razmenili ministri Nebojša Stefanović i Hulusi Alkar.

Na osnovu njega biće uređene zajedničke patrole srpske i turske policije, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Biće isto kao sa kineskim policijskim patrolama", kaže za BBC na srpskom Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

"Kao i kineski policajci, oni neće imati policijska ovlašćenja, oružje i sredstvo prinude - samo će nositi uniformu", dodaje on.

Od nedavno ulicama Beograda, Novog Sada i Smedereva - uz srpske - patroliraju i kineski policajci, a sve zbog lakše komunikacije sa velikim brojem kineskih turista.

Iz MUP-a nisu odgovorili na pitanje kada se tačno može očekivati da turski policajci budu na ulicama u Srbiji.

Autoput

Vučić i Erdogan će drugog dana posete prisustvovati polaganju čuvenog "kamena temeljca" za auto-put od Beograda do Sarajeva.

Zašto bi Turska uopšte bila deo toga?

"Izgradnja auto-puta jakoj turskoj ekonomiji nije preveliki teret, a može da ima veliki i simbolički i privredni značaj", kaže za BBC Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Kako navodi, to ima dva lica - jedno je infrastrukturno, a drugo političko.

"Nekadašnja imperija želi da označi prisustvo na teritoriji kojom je nekada vladala i iskoristi to što se Evropska unija u dobroj meri povukla sa Balkana", ističe Popov.

Jedan od razloga za to su Bošnjaci, muslimani u Srbiji, pa i određeni broj onih koji smatraju da je Turska njihova matična država, dodaje.

"Turska želi da bude prisutna u nadmetanju Rusije, Amerike i Kine na ovim prostorima", smatra on.

Inače, takvih situacija je bilo i ranije, ističe Popov.

"Setimo se da je u Tadićevo vreme tadašnji predsednik Abdulah Gul bio posrednik u razgovorima Beograda i Sarajeva.

"Ovaj put su ambicije Erdogana daleko veće, iako se i on sada pojavljuje kao neka vrsta posrednika na razgovorima sa liderima Bosne i Hercegovine".

Drugog dana posete Erdogan i Vučić domaćini su Trilateralnog samita Srbije, Turske i BiH, na kojem prisustvuju tri člana Predsedništva BiH - Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

"Erdogan želi da pokaže prisustvo i učestvuje u unapređivanju odnosa, što će se simbolički manifestovati izgradnjom autoputa", ističe Popov.

Međutim, on ističe da to pre svega zavisi od lidera Hrvata, Srba i Bošnjaka u BiH.

"Sve može da padne u vodu ukoliko kod njih ne postoji dobra volja da unaprede odnose bez redovnih varničenja i pretnji.

"Sam autoput neće dovesti do unapređenja odnosa, iako omogućava građanima da bolje komuniciraju, pa će biti teže manipulisati njima". Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: