Automobili

Sreda, 31.01.2024.

19:23

Bez subvencija Nemačku čeka veliki pad prodaje električnih vozila

Nemačka je ukinula subvencije za električne automobile i sada se očekuje prva reakcija tržišta.

Izvor:

Bez subvencija Nemačku čeka veliki pad prodaje električnih vozila
Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Blumberg piše da se predviđa da će prodaja električnih vozila u Nemačkoj opasti prvi put u poslednjih osam godina. Nemačko udruženje proizvođača automobila (VDA) ove godine očekuje veliki pad prodaje električnih automobila. Očekuje se da će pad biti 14 odsto, na 451.000 prodatih vozila, jer smanjenje subvencija utiče na tražnju.

Najveće evropsko tržište automobila bilo je jedan od glavnih pokretača rasta prodaje električnih vozila, ali inflacija, visoke cene automobila i još uvek nedovoljna rasprostranjenost punjača utiču na tražnju.

Jedan broj proizvođača odložio je uvođenje novih električnih modela, a rentakar kompanije smanjuju kupovinu za svoje vozne parkove.

U Nemačkoj je 2023. prodato preko 524.000 električnih automobila — više nego na bilo kom drugom tržištu u Evropi. Predviđeni pad ove godine znači da će udeo električnih automobila na nemačkom tržištu pasti na 16 odsto, sa oko 18 odsto 2023. godine.

Predviđa se da će proizvodnja električnih automobila u Nemačkoj ove godine porasti za 19 odsto na 1,45 miliona vozila, saopštilo je VDA, pri čemu će veliki deo nemačke proizvodnje biti namenjen izvozu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: