Audi A3 je "Svetski auto godine"

Audi A3 Sedan proglašen je na aktuelnom auto-salonu u Njujorku za najbolji model u izboru "Svetski automobil 2014" (World Car of the Year 2014). Priznanje je odato svim modelima iz porodice treće generacije Audija A3, a titula je osvojena u konkurenicji BMW-a Serije 4 i Mazde3.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2014.

22:59

Default images

O pobedniku je odlučivao međunarodni žiri sastavljen od 69 članova iz 22 zemlje. Iako je u zvaničnoj konkurenciji bio A3 Sedan, na ovaj način nagrađena je kompletna treća generacija ovog automobila čija ponuda obuhvata hečbek verzije sa 3 i 5 vrata, i kao kabriolet varijantu.

Osim modela sa konvencionalnim motorima, Audi A3 dostupan je i u varijanti g-tron, koju pokreće prirodni komprimovani gas, a uskoro se na tržištu očekuje model e-tron sa Plug-In hibridnim pogonskim sistemom.

Prethodni pobednik izbora "Svetski automobil godine" bio je Golf sedme generacije, dok je 2012. titula pripala još jednom automobilu iz Volkswagen grupacije, modelu Up!.
U Njujorku su proglašeni i pobednici u kategorijama: Najbolji luksuzni automobil, Najbolji sportski automobil, Najbolji ekološki automobil i Najbolje dizajnirani automobil 2014.

Za Najbolji luksuzni automobil u svetu proglašen je Mercedes S klase, ispred modela Range Rover Sport i Bentley Flying Spur.
Najbolji sportski automobil 2014. prema odluci žirija je Porsche 911 GT3, a finalisti u ovoj kategoriji bili su još i Chevrolet Corvette Stingray i Ferrari 458 Speciale.
Značajan rezultat u Njujorku je ostvario je i Audijev rival, BMW. Njegov električni model i3 osvojio je čak dve nagrade, titulu "najzelenijeg automobila", u konkurenciji Audija A3 Sportback g-tron i Volkswagena XL1, i priznanje za najbolje dizajnirani automobil u svetu za 2014, ispred Mazde3 i Mercedesa C klase.

Interesantno je da su svih pet ovogodišnjih titula osvojili modeli nemačkih proizvođača premijum automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: