Tata kupila Jaguar i Land Rover

Indijska Tata potpisala je 2,3 milijarde dolara vredan ugovor s američkim Fordom o kupovini njegovih luksuznih robnih marki Jaguar i Land Rover, sa sedištem u Britaniji, javila je indijska agencija PTI.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.03.2008.

18:00

Default images

Kompanija Tata planira da kupovinom ikona britanske auto-industrije “na velika vrata” uđe na tržište luksuznih i skupih automobila.

“Veoma smo zadovoljni kupovinom ove dve ekskluzive auto marke. Posedujemo veliko poštovanje prema ovim kompanijama i nastavićemo da promovišemo nasleđe koje iza njih stoji”, izjavio je Ratan N Tata, predsedavajući kompanija Tata Sons i Tata Motors.

Tata je najveći indijski proizvođač automobila i kontroliše više od polovine ukupne proizvodnje kamiona u zemlji, kao i 20 procenata tržišta putničkih vozila. Kompanija ulaže velike napore da izađe na tržišta izvan azijskog kontinenta.
Najnovijom kupovinom Tata će se naći u neobičnoj poziciji - da proizodi dva prestižna brenda, uporedo sa najjeftinijim svetskim automobilom nazvanim Tata Nano.

U januaru 2008. godine kompanija je predstavila najjeftiniji auto na svetu, koji košta svega 2.500 dolara, čime je unela pravu revoluciju u automobilsku industriju i praktično pokazala da se može proizvesti pristupačno i sasvim udobno vozilo koje će moći da zadovolji potrebe miliona kupaca u zemlji i inostranstvu.

Ford je 2007. godine odlučio da proda Jaguar i Land Rover u okviru plana stabilizacije kompanije koja je zabeležila gubitak od čak 12,6 milijardi dolara, da bi u januaru odredio Tatu za najpoželjnijeg kupca dva prestižna proizvođača automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: