Automobili

Ponedeljak, 05.02.2024.

17:51

Francuska bi da spoji Stellantis i Renault?

Francuska navodno razmatra spajanje dva proizvođača automobila kako bi ojačala svoj uticaj u tom sektoru i suprotstavila se kineskoj i nemačkoj konkurenciji.

Izvor:

Francuska bi da spoji Stellantis i Renault?
Foto: Yakov Oskanov/Shutterstock

Italijanski dnevnik Il Mesađero objavio je u nedelju da francuska vlada, koja je najveći akcionar kompanije Renault i koja ima udeo u Stellantisu, proučava plan za spajanje dve automobilske grupacije.

Francuska navodno razmatra spajanje dva proizvođača automobila kako bi ojačala svoj uticaj u tom sektoru i suprotstavila se kineskoj i nemačkoj konkurenciji, piše italijanski list.

Akcije kompanije Renault su u ponedeljak u početku porasle za više od 4 procenta, a trgovci su naveli spekulacije medija o potencijalnom spajanju. Ali onda je rast usporen i smanjen na samo jedan odsto kada je od Stellantis stigla informacija da se o spajanju nije razgovaralo.

Renault ima nižu tržišnu vrednost od Stellantisa, koji je nastao spajanjem francuskog PSA i kompanije Fiat Chrysler Automobiles 2021. godine, u poseduje više brendova, uključujući Peugeot, Citroen, Opel, Jeep, Fiat...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

19 h

Podeli: