FCA ulaže 700 miliona evra u novi električni FIAT 500

To je do sada najveća inesticija ove kompanije u automobile na struju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 12.07.2019.

12:30

FCA ulaže 700 miliona evra u novi električni FIAT 500
Foto: FCA promo

U godini u kojoj obeležava 80 godina od otvaranja, FIAT-ova fabrika Mirafiori u Torinu sprema se za proizvodnju potpuno novog električnog modela. U ovom postrojenju biće instalirana nova proizvodna linija kapaciteta 80.000 vozila godišnje, a na njoj će se izrađivati novi FIAT 500 na struju.

Italijanski proizvođač navodi da je predviđeno da se kapacitet u budućnosti dodatno proširi, ukoliko se za tim ukaže potreba. Inače, novi električni FIAT 500, za razliku od ne baš uspešnog prethodnika 500e koji se prodavao samo u SAD, biće prvi model na struju ovog brenda koji će se naći i na evropskom tržištu.
Foto: FCA promo
Italijanski proizvođač saopštio je i da će novi model početi da se sklapa u drugom tromesečju 2020. godine, a u proizvodni proces biće uključeno oko 1.200 radnika FIAT-a.

Novi električni 500 verovatno neće biti jedini model na struju koji će se praviti u pogonu Mirafiori. Ovaj automobil je samo deo investicionog plana kompanije FCA za period 2019-2021.

Naime, u planu su ukupne investicije u visini od čak 5 milijardi evra, kako bi se obnovila proizvodna gama lanisranjem 13 novih ili redizajniranih modela.
Koncept FIAT Centoventi koji je predstavljen na ovogodišnjem auto-salonu u Ženevi (Foto: FCA promo)
Osim toga, FCA planira da kupcima ponudi i 12 elektrifikovanih verzija (hibrida i plug-in hibrida) postojećih vozila.

FIAT će u produkcijski model 500 na struju uvrdtiti i neka tehnološka rešenja primenjena na električnom konceptu Centoventi koji je predstavljen na ovogodišnjem auto-salonu u Ženevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: