Gde će se praviti najprodavaniji Nissan nakon Bregzita?

Referendumska odluka građana Ujedinjenog Kraljevstva o napuštanju EU, mogla bi da dovede do toga da Nissan izmesti proizvodnju modela Qashqai iz te zemlje, piše Automotive News Europe.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

09:41

Gde će se praviti najprodavaniji Nissan nakon Bregzita?

Godinama unazad, krosover Qashqai je naprodavaniji Nissan u Evropi ali i jedini automobil nekog azijskog proizvođača koji se nalazi među 10 najtraženijih modela na Starom kontinentu.

Osim svojih nespornih kvaliteta, Qashqai za ovako dobar rezultat može da zahvali i činjenici da se izrađuje u nekoj od zemalja EU, što mu garantuje oslobađanje od carina prilikom plasmana na tržišta država Evropske unije. Međutim, ako Ujedinjeno Kraljevstvo nakon Bregzita ne uspe da postigne povoljan sporazum o trgovini sa ostatkom EU, Qashqai bi poskupeo i ne bi više bio cenovno konkurentan kao što je to sada slučaj.
Prvi čovek Nissana, Karlos Gosn izjavio je da će odluka o tome gde će se proizvoditi sledeće generacija modela Qashqai, koja će najverovatnije biti predstavljena 2019, biti doneta u novembru.

Qashqai se u fabrici na severu Engleske, izrađuje od svog lansiranja, 2006. godine. U pogonu koji je otvoren 1986. godine, osim ovog kompaktnog krosovera proizvode se i Nissan Note, Juke i električni Leaf, a odnedavno i Infiniti Q30. U 2015. iz fabrike u Sanderlendu sišlo je 475.000 automobila, od čega je 80% izvezeno iz zemlje.
Gosn je u razgovoru sa britanskom premijerkom Terezom Mej izrazio zabrinutost za budućnost ovog pogona nakon Bregzita, strahujući da će, ako UK ne uspe da zadrži dosadašnje beneficije prilikom izvoza u EU, automobili koji se tamo proizvode izgubiti svoju konkurentnost. U tom slučaju, rekao je Gosn, Nissan će morati da zaustavi planirane investicije u tu fabriku.

Ipak, on je rekao da se nada da do toga neće doći.

Ako bi Nissan odlučio da premesti proizvodnju Qashqaija izvan Ujedinjenog Kraljevstva, ovaj model bi se ubuduće gotovo sigurno izrađivao u u Španiji. U tom slučaju, prednost bi najverovatnije dobila Renault fabrika u Palensiji, gde se proizvodi sestrinski Kadjar, u odnosu na Nissanov pogon u Barseloni u kome se sklapaju putnički model Pulsar i nekoliko komercijalnih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: