Da li ćemo ovako preticati kamione u budućnosti?

Donošenje ispravne vozačke odluke prilikom preticanja velikih teretnih vozila koja vam zaklanjaju pogled na put, može da znači razliku između života i smrti. Razmišljajući o ovom problemu, Samsung je došao na ideju kako da kamione učini "providnim" za vozače u automobilima koji kreću u preticanje.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 14.06.2015.

19:53

Default images
Screenshot YouTube

Svako ko se bar jednom našao u automobilu zaglavljenom iza šlepera na dvosmernom putu zna koliko problema može da stvori preticanje jednog tako velikog vozila.

Često je neophodno delimično preći autom u suprotnu traku kako bi se sagledala situacija na putu ispred i donela odluka o preticanju.
Screenshot YouTube
Vozaču automobila pomoglo bi kada bi znao da li iz suprtnog smera nailazi drugo vozilo i koliko je udaljeno, a za to mu je potrebno da može da "vidi" kroz kamion koje se nalazi ispred.

Samsung je upravo to i uradio - na svojim kamionima u Argentini instalirao je sistem koji omogućava da oni postanu "providni".

Ova tehnologija je primenljiva kako u dnevnim, tako i u noćnim uslovima vožnje.
Screenshot YouTube
Sistem se sastoji od kamere koja je se nalazi u prednjoj maski kamiona i 4 velika LED ekrana koja su postavljena na zadnju stranu prikolice.

Kamera je usmerana na put ispred, a slika se prenosi na ekrane kako bi vozač koji se nalazi u automobilu iza šlepera mogao da vidi deo puta koji mu kamion zaklanja.

Ideja nije nova, ali ju je Samsung sproveo u delo i pokazao da je izvodljiva u praksi. U toj kompaniji se nadaju da bi jedan ovakav sistem mogao da spase živote ljudi koji u Argentini često stradaju upravo u nesrećama prilikom preticanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: