Zabrana benzinaca – Berlin je protiv

Nemačka vlada neće pristati na planove Evropske unije da se efektivno zabrani prodaja novih automobila sa motorima s unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine, izjavio je ministar finansija Kristijan Lindner.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2022.

18:00

Zabrana benzinaca – Berlin je protiv
Foto: prakob/Shutterstock

U obraćanju na jednom događaju nemačkog Udruženja industrije BDI u utorak, Lindner je rekao da će i dalje biti tržišnih niša za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, da je predložena zabrana pogrešna i da vlada neće pristati na taj evropski zakon, prenosi Rojters.

U nastojanju da se smanje emisije gasova koji zagrevaju planetu za 55 posto do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 1990, Evropska komisija je predložila 100-procentno smanjenje emisije CO2 iz novih automobila do 2035. To znači da od tada ne bi bila dozvoljena prodaja vozila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su taj predlog ovog meseca, uoči početka pregovora sa zemljama članicama EU o konačnoj verziji zakona.

Lindner, član stranke Slobodnih demokrata, koja deli vlast sa Socijaldemokratama i Zelenima, rekao je da će Nemačka ipak i dalje biti vodeće tržište u regionu za električna vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: