Automobili

Utorak, 29.03.2016.

13:29

Ima ih samo pet - oni su pravi majstori svog zanata

Precizniji su od robota, a Nissan za njih ima posebno ime, "Takumi" (majstor, zanatlija) - upoznajte pet vrhunskih majstora koji ručno izrađuju motore za sportski model GT-R.

Izvor: B92

Ima ih samo pet - oni su pravi majstori svog zanata
YouTube Screenshot

Iako auto-kompanije u procesu proizvodnje sve više koriste robote, ljudi su u nekim segmentima i dalje nezamenjivi.

Tako je Mercedes nedavno saopštio da će umesto robota, za instaliranje posebne, luksuzne opreme na modelima S klase uposliti radnike koji su fleksibiliniji i pogodniji za obavljanje određenih operacija na proizvodnoj traci.

Oni koji pomno prate automobilsku industriju verovatno već znaju da Nissanov 3.8 twin-turbo V6, koji predstavlja srce sportskog modela GT-R, sklapaju isključivo vešte ljudske ruke. Za taj zahtevan posao osposobljeno je svega 5 vrhunskih zanatlija koji tokom izrade motora pored čula vida koriste i sluh, ali i osetljivo čulo dodira, kako bi na vreme otkrili svaku eventualnu nepravilnost u proizvodnji, koja bi kasnije mogla negatovno da utiče na rad pogonske jedinice.
YouTube Screenshot
Takumi-majstori precizno uklapaju svaku komponentu motora, kako se između delova ne bi pojavio međuprostor veći od dozvoljenog, pri čemu se zazori mere u mikronima. Svaki majstor je zadužen za izradu po jednog motora, a kada je posao završen, na motor se postavlja pločica sa njegovim imenom, kao garant kvaliteta.

Oni se zovu Tetsuji Matsumoto, Shioya Izumi, Tsunemi Ooyama, Hiroyuki Ichikawa i glavni majstor - Takumi Kurosawa. Ovo je priča o njima:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: