Ko prizna prekršaj, od 1. marta plaća pola kazne

Novi Zakon o prekršajim počinje da se primenjuje u subotu 1. marta, a jedna od najvažnijih novina je uvođenje prekršajnog naloga. Nalog skraćuje prekršajni postupak i omogućava vozačima koji načine prekršaj da u roku od osam dana uplate samo polovinu od izrečene novčane kazne.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 28.02.2014.

12:19

Default images

Vršilac funkcije predsednika Prekršajnog suda u Beogradu, Milan Marinović, ocenio je da će novi zakon omogućiti efikasniji sistem kažnjavanja, brže sudske postupke, kao i da će smanjiti svakodnevnu korupciju sa kojom su suočeni građani.

On je istakao da zakon donosi niz novina, a kao jednu od najvažnijih izdvojio je uvođenje prekršajnog naloga koji može da se izda samo za blaže prekršaje, za koje je zaprećena novčana kazna.

Kada je reč o kaznama za saobraćajne prekršaje, vozač koji prihvati prekršajni nalog priznaje odgovornost i dužan je da u roku od osam dana uplati samo polovinu novčane kazne. U slučaju da ne prihvata krivicu za prekršaj, vozač može da se obrati sudu i pokrene postupak, u roku od 15 dana od učinjenog prekršaja.

Izmene su napravljene i u načnu dostavljanja presuda i poziva za dolazak na sud, pa tako sada zakon daje mogućnost da se ta rešenja uruče i na radnom mestu.

"Do sada je nadlžni organ mogao da dostavi rešenje samo na adresu na kojoj je okrivljeni prijavljen, a sada je ovlašćno lice dužno da pita izvršioca da li živi na toj adresi, kao i da ga pita za adresu mesta gde radi, tako da ćemo jedno lice moći da zovemo na tri adrese", rekao je Marinović.

Izvor: B92, Beta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: