Srbe plaši brz razvoj tehnologije - ne i u automobilima

Da nauka i tehnologija menjaju naš život prebrzo smatra čak 91% ispitanika iz Srbije, ali ipak novu tehnologiju u automobilima smatra korisnom njih 70%.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 20.12.2017.

11:15

Srbe plaši brz razvoj tehnologije - ne i u automobilima
Foto: Mercedes

Čak 91% ispitanika iz Srbije zastupa stav da tehnološke inovacije prebrzo menjaju život, što je Srbe pozicioniralo na prvo mesto, dok su na drugom mestu Španci sa 79% potvrdnih odgovora, a na trećem Česi sa 77% potvrdnih odgovora.

Isto tako, Srbe brine šta će doneti razvoj tehnologije i kuda ona ide - čak 49% ispitanika iz Srbije je zabrinuto zbog razvoja tehnologije, vrlo sličnog mišljenja su, opet, Česi i Španci.

Ovo su pokazali rezultati studije kompanije Goodyear koja je u saradnji sa LSE (London School of Economics and Political Science) istraživala mišljenje vozača o autonomnim vozilima. Ispitivanje je sprovedeno u okviru fokus-grupa u 4 evropske zemlje i putem onlajn anketa u 11 zemalja Evrope, a u njemu je učestvovalo oko 12.000 vozača.

Međutim, iako su zabrinuti zbog brzih promena koje donosi tehnološki razvoj, građani Srbije pokazuju interesovanje za nove tehnologije.

Samo 5% ispitanih je odgovorilo da ih ne interesuju nove tehnologije, po čemu su pokazali najveću zainteresovanost za nove tehnologije u poređenju sa ostalim EU državama - više nego, na primer, Španci i Italijani.

Zanimljivo je bilo saznati da se građanima Srbije najviše sviđa upotreba nove tehnologije u automobilima. Srbi su u tom pogledu na prvom mestu, budući da čak 70% ispitanika iz naše zemlje ima pozitivan stav prema novoj tehnologiji u automobilu, dok su na drugom mestu Italijani sa 68% pozitivnih odgovora, a na trećem ispitanici iz Španije sa 64% pozitivnih odgovora.

Na osnovu ovoga ne iznenađuje što su Srbi najviše zainteresovani za to kako njihov auto funkcioniše - čak 66% Srba kaže da bi voleli da znaju o tehnologiji i načinu na koji njihov auto radi.

Sudeći prema rezultatima istraživanjima, izgleda da se naši sugrađani najviše raduju brzom tehnološku napretku u automobilskoj industriji.

(Video: demonstracija gestovnih komandi u VW Golfu)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: