Gastarbajteri keširaju; Garsonjera na Bežanijskoj kosi 2.000 €/m2

Od 1. juna do 15. jula u Beogradu oko 850 nekretnina je promenilo vlasnike. Zbog planova za uređenje Makiškog polja, Čukarica i Železnik sve traženiji.

Izvor: Veèernje novosti, M.T. K.

Subota, 21.07.2018.

16:08

Gastarbajteri keširaju; Garsonjera na Bežanijskoj kosi 2.000 €/m2
Foto: Thinkstock

"Novosti" su preko Javnog uvida u registar cena nepokretnosti RGZ istražile prodaju nekretnina u glavnom gradu od 1. juna do 15. jula. Oko 850 stanova u širem centru prestonice promenilo je vlasnika. A najviše se kupuju garsonjere i jednosobni stanovi, a oni sa punijim džepom pazare kvadrate u novim, elitnim tek izgrađenim kvartovima.

U agencijama za posredovanje u prometu nepokretnosti navode da su državljani Srbije koji rade u inostranstvu najpoželjnije mušterije. Oni ne traže kredit, imaju keš i traže jedinice veće kvadrature na boljim lokacijama.

Kupci iz unutrašnjosti uglavnom pazare garsonjere za studente na obodnom delu prestonice. Usled nešto veće potražnje za kvalitetnijim stanovima na atraktivnim lokacijama, cene kvadrata novogradnje su blago porasle, dok stari stanovi imaju "zakucane" cene.

Kakvo je stanje na tržištu, najbolje je proveriti na sajtu Republičkog geodetskog zavoda. Tu je upisan svaki prometovan stan. Na mapi grada vidi se lokacija, kvadratura nekretnine i cena za koliko je prodata. Kao i datum kada je ugovor realizovan.

Zvezdara je opština gde je najviše prodato stanova, čak 254. Kupcima su interesantni Voždovac, Zemun, Novi Beograd i Rakovica. Tri centralne gradske opštine - Savski venac, Vračar i Stari grad drže cene. U centru kvadrat stana, u proseku se prodaje za oko 2.000 evra.

Prema podacima Javnog uvida u registar cena nepokretnosti, na Novom Beogradu od 1. juna, pa do danas prodato je 117 stanova. Najjeftinije su plaćena dva stana veličine 65 kvadrata u Ulici dr Ivana Ribara. Cena kvadrata ove starogradnje bila je oko 1.000 evra. U ostalim delovima najmnogoljudnije beogradske opštine, raspon cena stare gradnje se kreće od 1.200 do 1.500 evra, u zavisnosti od lokacije. Najslabije po vrednosti se kotiraju stanovi oko "Kineza" i Starog Merkatora. Najbolju cenu postigao je prodavac stana od 54 kvadrata u Bulevaru Zorana Đinđića. Svoju nekretninu je prodao za 92.000 evra. U Belvilu je krajem prošlog meseca prodat stan od 51 kvadrat sa garažnim mestom za 82.000 evra.

Najbolje prodata novobeogradska garsonjera se nalazi na Bežanijskoj kosi. Za 34 kvadrata, novi vlasnik je izdvojio čak 60.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: