Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Zrenjanin drugi u Srbiji po proizvodnji suncokreta

Po učešću u nacionalnoj proizvodnji suncokreta od sedam odsto, Zrenjanin je zvanično drugi grad u Srbiji, tik iza Kikinde, javlja internet portal Zrenjaninski.com.

Izvor: zrenjaninski.com Zrenjanin
Podeli
Foto: Shutterstock/TommyBrison
Foto: Shutterstock/TommyBrison

Zrenjanin u brojkama

Dok se očekuju novi statistički podaci nakon popisa poljoprivrede, barata se onim iz prethodnih godina. Sudeći po prošlogodišnjoj statistici, objavljenoj u nacrtu Plana razvoja Zrenjanina do 2030. godine, gotovo 80 odsto teritorije grada čine poljoprivredne površine, navodi Zrenjaninski.com.

Na području opštine nalaze se tačno 104.234 hektara poljoprivrednih površina,. Od tog broja, bezmalo 75 odsto obrađuju privredna društva, zadruge i poljoprivredna gazdinstva. Livade i pašnjaci zauzimaju blizu 20 odsto. Pritom, zanemarljiva površina od samo 1 odsto se nalazi pod voćnjacima i vinogradima, ističe Zrenjaninski.com.

Na najvećem delu obradive poljoprivredne površine, na čak 70 odsto, blizu 6.550 gazdinstava aktivno uzgaja žitarice. Drugim rečina, na teritoriji samog grada apsolutno dominira ratarska proizvodnja. Od ostalih zemljoradničkih proizvoda, najzastupljenije je industrijsko bilje. Preciznije, zasađuju se i uzgajaju šećerna repa i suncokret, oba zastupljeni sa oko 15 odsto. Poređenja radi, povrće na prostoru opštine zauzima svega negde oko 4,5 odsto površina.

Pšenica i kukuruz opadaju u otkupu

Kad se sagledaju druge ratarske kulture, situacija je donekle drugačija u poređenju sa industrijskim biljem. Primera radi, prinos pšenice na području grada predstavlja blizu četiri odsto ukupnog nacionalnog prinosa. Zrenjanin je u nacionalnoj proizvodnji šećerne repe zastupljen sa 3,5 odsto.

Ako se posmatra otkup izabranih poljoprivrednih proizvoda u Zrenjaninu, može se uočiti da su najveće učešće imali pšenica i kukuruz. U prometu su učestvovali sa oko 45 odsto i 35 odsto u 2021. godini. Međutim, iz godine u godinu u gradu udeo otkupa pšenice i kukuruza ima opadajući trend. Ovo nije iznenađenje, pošto je učešće reducirano za oko 33 odsto. Treba dodati da je relativno visok udeo u otkupu poljoprivrednih proizvoda u Zrenjaninu u proteklih nekoliko godina imalo mleko.

U nacrtu Planu razvoja grada Zrenjanina do 2030. godine ističe se koje su potencijalne prepreke lokalnim agrarnim proizvođačima.

"Usitnjenost poljoprivrednih gazdinstava, naturalni karakter proizvodnje, nizak stepen finalizacije, veliki broj staračkih domaćinstava i brojnost gazdinstava čiji članovi samo deo prihoda stiču od poljoprivrede, najizraženije su prepreke razvoju intenzivne poljoprivredne proizvodnje", navode na portalu Zrenjaninski.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.