Grad na Moravi zvanično postao prva Nacionalna prestonica kulture u Srbiji FOTO/VIDEO

Grad na Moravi od sinoć je i zvanično prva Nacionalna prestonice kulture Srbije. Multimedijalnim spektakularnim programom na Gradskom trgu u Čačku započeta je manifestacija koja će trajati sve do kraja ove kalendarske godine.

Izvor: RINA

Sreda, 22.03.2023.

08:40

Grad na Moravi zvanično postao prva Nacionalna prestonica kulture u Srbiji FOTO/VIDEO
Foto: RINA

Na realizaciji Čačanske rodne vredno se radilo godinu i po dana, u okviru ovog projekta objedinjeni su sport, kultura, turizam, umetnost, ali i nezaobilazna infrastruktura. Kroz četiri tematske celine u narednom periodu predstaviće se najbolja ponuda grada Čačka.

"Ovo je jedan od najvažnijih i najsvetlijih dana u modernoj istoriji našeg grada, kada smo posle radne verzije i aplikacije izuzetnih mladih umetnika saznali da smo među 18 lokalnih samouprava mi dobitnici te laskave titule, zasukali smo rukave i krenuli odmah da radimo. Sloboda, na Moravi, na raskršću, na kaldrmi definišu naš grad vekovima unazad, ali ono sto je od početka naša vizija jeste da pobedimo ono sto je decenijama iz nas. Uz ogromnu podršku predsednice Vlade i predsednika Republike Srbije uspeli smo u ovome. Kao pioniri u ovom poduhvatu učinili smo da nedostataka ima još manje i da pored nematerijalnih dobara ostanu i Muzej srpske pravoslavne crkve u okviru našeg hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, uz stalnu etnološku postavku u Hadžića kući i naravno sublimacija treba da bude za Dan grada 18. decembra kada budemo na svečanoj Sednici predali baklju kulture našem komšijskom gradu Užicu", rekao je gradinačelnik Čačka Milun Todorović.
Foto: RINA
Tokom ove godine dok nosi ovu tutulu Čačak će biti domaćin i velikog broja istaknutih umetnika, a biće otvoren i Muzej košarke koji će biti jedinstven u ovom delu Evrope, a možda i u čitavoj Evropi.

"Čačak je uvek imao sa čim i sa kim da se pohvali i podiči, biće mnogo iznenađenja tokom godine. Već sutra uveče koncert našeg Bore Đorđevića, ali i još mnogo divnih godina spektakla koji se neće videti u ovom delu Evrope", dodao je Todorović.
Foto: RINA
Prestonica kulture jedan je od najznačajnijih projekata koje je pokrenulo Ministarstvo kulture sa ciljem da se uz podršku lokalnim samoupravama ojačaju ključni faktora kulturnog razvoja.

"Ovo je događaj kojim svakako ispisujemo nove stranice istorije ovog grada, Moravičkog okruga i čitave Srbije. Čačak će biti centar kulture i umetnosti naše zemlje. Pored savremenih formi brojni programi i sadržaji predstaviće svo bogatstvo i raznovrsnost tradicije ovog kraja i sve ono što lokalnu sredinu i okolinu čini privlačno i upečatljivo, rekla je ministarka kulture Maja Gojković.

Ona je istakla da je pre više od dve godine uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade republike Srbije pokrena ovaj projekat po uzoru na Evropsku prestonicu kulture imajući u vidu sve prednosti i dobrobiti koje se osvajanjem ove prestižne titule dobijaju.
Foto: RINA
"Realizacijom programa u okviru Prestonice kulture izabrani grad postavlja kulturu u središte svog razvoja. Kroz četiri programske celine projekat Čačak 2023. predstaviće svoju istoriju, znamenite ličnosti, nematerijalno i materijalno kulturno nasleđe i neke manje poznate gradske priče. Sigurna sam da će sve što sprovedu Vlada Republike Srbije ministarstvo kulture i grad Čačak za ovaj projekat kao i sve ove dobre vibracije večeras prisutne učiniti da još jednom pokažemo bogatstvo naše kulture. Time ćemo u svet poslati najlepšu sliku naše zemlje. U to ime dobrodošli u Čačak Prvu prestonicu kulture Republike Srbije i hvala što ste večeras sa nama", rekla je Gojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: