Nakon poplave u Nišu ostalo blato, mulj i granje na sve strane – kao da je uragan prošao

Kao da je protutnjao uragan. Tako su danas izgledali prilazi do dvadesetak ulaza u Ulici Branka Krsmanovića u Nišu, gde je juče, pod još zvanično neutvrđenim okolnostima, došlo do pucanja glavnog cevovoda kojim se napaja Gradska opština Medijana. Usled toga došlo je do izlivanja ogromne količine vode.

Izvor: Blic/ Branko Janaèkoviæ

Ponedeljak, 20.03.2023.

15:37

Nakon poplave u Nišu ostalo blato, mulj i granje na sve strane – kao da je uragan prošao
Foto: Shutterstock/HC FOTOSTUDIO

Blatnjava voda je prodrla u više automobila jer je na pojedinm mestima, zbog konfiguracije zemljišta, dubina nadošle vode išla i do pola metra, a poplavljeni su i ulazi u zgrade kao i lokali u prizemlju višespratnic.

Kako je "Blicu" potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, započet je rad na utvrđivanju uzroka havarije nakon čega će biti odlučeno o daljem postupanju.

Dan nakon havarije građani su čistili vozila u koja je ušla voda izbacivali blato iz ulaza i lokala, dok su komunalci uklanjali nanose mulja, blata, granja i lišća koje je nanela bujica iz oštećene cevi protoka 200 litara u sekundi.

"Voda je bila do visine branika, automobil je praktično bio poplavljen. Voda je ušla u unutrašnjost i natopila tapacir. Kolika je šteta, videću tek kada upalim kola, ne znam da li se desilo nešto sa motorom", kaže za “Blic” Kosta Matev, jedan od stanara u Ulici Branka Krsmanovića čiji je “puto” bio poplavljen.

Kako kaže, ako je samo šteta od poplavljivanja unutrašnjosti vozila, trebalo bi da taj koji je kriv plati najmanje dubinsko čišćenje vozila. A ako je motor oštećen, šteta je sigurno daleko veća, dodaje.

Mulj i blatnjava voda, ulazili su juče u ulaze zgrada i lokale, pa se u nekima od njih, koji su ispod nivoa prizemlja, napravili mini bazeni.

Radnici JKP Medijana, šmrkovima su ispirali staze između zgrada koje su bile prepune blata i sakupljali nanose lišća, mulja i grana dok su stanari skačući po ivičnjacima, pokušavali da dođu do zgrada.

"Bruka i sramota, šta reći. Ovo je posledica javašluka, ništa drugo. I opet će biti da niko nije kriv. Samo kod nas niko nije kriv. A krivac bi morao da se pronađe jer neko mora da plati štetu ovim ljudima", kaže Dragan J, jedan od stanara.

Kako se juče moglo nezvanično čuti - jer zvaničnih informacija o uzroku havarije još nema – sumnjalo se da je prilikom izvođenja radova na postavljanju visokonaposnskih kablova na nišavskom keju iza Ulice Branka Krsmanovića, došlo do oštećenja cevovoda prečnika 400 milimetara kroz koji protiče 200 litara vode u sekundi, usled čega su poplavljeni prilazi, parkinzi i ulazi više zgrada na tom prostoru.

No, do okončanja predistražnih radnji ne isključuju se ni druge mogućnosti.

Portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu Vladimir Pavlović, potvrdio je za “Blic” da se utvrđuju uzroci havarije, nakon čega će biti doneta odluka o daljem postupanju, ukoliko se utvrdi sumnja da je učinjeno neko krivično delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: