Klinika za pedijatriju UKC Kragujevac uskoro dobija novinu

U okviru Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac u martu bi trebalo bi da počne sa radom genetska ambulanta za najmlađe pacijente.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2023.

08:44

Klinika za pedijatriju UKC Kragujevac uskoro dobija novinu
Foto: Shutterstock/sfam_photo

U njoj će se, za početak, obavljati dijagnostika trombofilije, cistične fibroze i još nekoliko retkih bolesti, uz mogućnost proširenja dijagnostičkog spektra u skladu sa opremom koja će u ovu ustanovu pristizati tokom godine, piše RTK.

Klinika za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac zbrinjava novorođenčad iz 13 porodilišta sa teritorije Centralne i Zapadne Srbije.

S obzirom na to da među njima ima i onih sa određenim genetskim metaboličkim bolestima, neophodna je dijgnostika takvih oboljenja.

U genetskoj ambulanti radiće prof. dr Biljana Ljujić, klinički genetičar. Ona je krajem prošle godine završila edukaciju i time ispunila uslov za obavljanje ovog posla.

U Kragujevcu je detektovano 165 pacijenata koji se leče od retkih bolesti.

Očekuje se da će, nakon otvaranja ove ambulante, taj broj biti povećan, a samim tim i proširen spektar usluga, odnosno rada Klinike za pedijatriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: