Kvadrat stana skockan na istorijski rekord od 3.300 evra

Rast cena nekretnina, poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, pa na kraju i stanova za iznajmljivanje obeležilo je godinu za nama.

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2023.

08:23

Kvadrat stana skockan na istorijski rekord od 3.300 evra
Foto: Shutterstock/Inna Dodor

Činilo se da će rat u Ukrajini stopirati vrtoglavo visoke cene nekretnina onog momenta kada je građevinski materijal krenuo da poskupljuje. Međutim, ništa nije moglo da pokoleba ovu sferu industrije koja je, pored IT sektora, jedna od od onih koja donosi najviše zarade, piše Dnevnik.

U godini za nama prodat je stan za 1,2 miliona evra na Vračaru, dok je za kuću u glavnom gradu Srbije iskeširano više od pet miliona, a za poslovni prostro blizu dva miliona evra.

Cene stanova konstantno su rasle, kako od početka godine tako i posmatrajući godine za nama. Cena kvadrata u Novom Sadu tako je u godini za nama postigla svoj istorijski maksimum od 3.300 evra po kvadratu.

Prosečna cena stana u starogradnji je 1.745, dok je u novogradnji prosek bio 1.592 evra po metru kvadratnom. I ove cene su tražile kvadrat više, jer se po rečima agenata za nekrentine svi stanovi kako u Novom Sadu tako i u Beogradu prodaju još u izgradnji.

I pored rasta cena u svim većim gradovima u Srbiji, izveštaj Republičkog geodetskog zavoda pokazuje da su kupci u trećem tromesečju ove godine za kupovinu nepokretnosti iskeširali 1,7 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 10,6 odsto u odnosu na isti period minule godine.

Manje se plaća kreditom, a više u kešu. Kupci su, vele agenti za prodaju nekrenitna, IT stručnjaci i povratnici iz inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: