Objavljen budžet Novog Pazara za 2023. godinu: Preko 30 miliona dinara

Budžet Novog Pazara za 2023. godinu iznosiće 3,7 milijardi dinara, odnosno oko 31 i po miliona evra, što će biti oko 10 odsto više nego ove godine, objavio je danas radio Sto plus.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.12.2022.

13:34

Objavljen budžet Novog Pazara za 2023. godinu: Preko 30 miliona dinara
Foto: Aleksandar Dickov/Shutterstock

Nacrtom budžeta predviđen je i suficit od 100 miliona dinara koji će, kako planira Gradska uprava, biti iskorišćen za otplatu glavnice duga kod domaćih banaka.

Lokalna samouprava planirala je da se u gradsku kasu najviše novca slije od naplate poreza na zarade, više od 991 milion dinara, posle čega sledi novac od nenamenskih transfera iz republičkog budžeta, 590 miliona, i 467 miliona dinara od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, odnosno naknade za građevinske dozvole.

Među većim prihodima nalazi se i naplata poreza na imovinu od 295 miliona dinara, namenski transferi sa republičkog nivoa, 250 miliona, i 120 miliona dinara od prodaje nepokretnosti.

Najveća stavka među rashodima su plate i doprinosi za radnike lokalne samouprave, koji iznose više od milijardu i 20 miliona dinara, što je 35 odsto svih ukupno predviđenih troškova.

Za unapređenje komunalne infrastrukture planirano je 200 miliona dinara, izgradnju "Smart city centra" 62 i po miliona dinara, a održavanje postojećih saobraćajnica 90 miliona dinara.

Za rad osnovnih škola predviđeno je više od 276 miliona dinara, srednjih škola 122 miliona, ustanova kulture 219 miliona, a za sportske klubove i infrastrukturu predvidjeno je 242 miliona dinara.

Lokalna samouprava je ranije sprovela anketu tokom koje su se građani izjašnjavali o projektima koji bi trebalo da budu finansirani sredstvima iz budžeta, a rezultati će biti objavljenih do kraja nedelje.

Javna rasprava o budžetu održaće se u ponedeljak, 12. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: