Startap Anari AI iz Novog Sada dobio investiciju vrednu dva miliona dolara

Novosadski startap Anari AI, prva onlajn čip fabrika na cloud-u, koji razvija platformu za personalizovane AI (veštaška inteligencija) čipove, dobio je investiciju vrednu dva miliona dolara.

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2021.

11:54

Startap Anari AI iz Novog Sada dobio investiciju vrednu dva miliona dolara
Foto: Depositphotos/jamesteohart

Ta srpsko-američka kompanija je za samo dva meseca zatvorila investicionu "seed" rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap.

Anari AI razvija platformu za korišćenje i dizajniranje personalizovanih AI čipova koji će biti dostupni u samo nekoliko klikova i na taj način kompanije će biti u mogućnosti da celokupan razvoj svojih specifičnih AI rešenja vremenski svedu na nekoliko nedelja, umesto na 12-18 meseci koliko je sada za to potrebno.

Novosadski startap je naveo u saoštenju da je za samo dva meseca podigao investiciju od Earlybird Venture Capital, jednog od najvećih evropskih investicionih fondova fokusiranih na tehnološke inovacije, uz učešče fondova Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs, kao i Erica Ries-a, osnivača Lean Startup-a i uticajnog lidera na svetskoj startap sceni.

"Veštačka inteligencija se neprestano širi i postaje sve kompleksnija, a takva stopa rasta nadmašuje standardne CPU i GPU performanse", kaže suosnivač i partner u Earlybird VC Roland Manger, saopštio je Anari AI.

Anari je, dodaje, "game ćanger" u dva aspekta: gradi kompromis između performansi i uloženog napora i pruža mogućnost kreiranja personalizovanih čipova na cloud-u.

U osnovi Anari platforme je jedinstven framework za dizajn čipova baziran na Python programskom jeziku razvijenom od strane ove kompanije, uz koji softver inženjeri lako "postaju" hardver dizajneri.

Prvi konfigurabilan Anari AI čip u cloud-u biće Thor X, koji će pružiti 100 puta efikasniju obradu 3D Point Cloud/Graph struktura podataka u odnosu na high-end GPU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: