Subotica - Društvo - B92 Lokal

Komšije podržale dalju izgradnju "Hrvatske kuće" u Subotici

Vlada Hrvatske odobrila je dodatnih dva miliona kuna (više od 265 000 evra) za izgradnju "Hrvatske kuće" u Subotici, a očekuje se da spoljni građevinski radovi budu završeni do kraja godine, saopštio je danas Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine (NSHNM).

Izvor: Tanjug Subotica
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, pajche
Ilustracija: Depositphotos, pajche

Kako se navodi, odluka je doneta 22. jula, a treba da doprinese i osnaživanju hrvatske zajednice u Srbiji.

Sredstva će biti prebačena posredstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske (SDU), koji takođe pruža podršku tom projektu hrvatske zajednice.

Time je osiguran nastavak započetih radova na objektu u kojem će se nalaziti dve krovne ustanove Hrvata u Srbiji, navodi NSHNM.

Oni podsećaju da je u maju 2018. godine kupljeno građevinsko zemljište pored postojećeg zdanja u kojem se trenutno nalazi sedište dve hrvatske ustanove (NSHNM i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata) i stavljeno na raspolaganje hrvatskoj zajednici.

Taj projekat hrvatske zajednice u Srbiji je prvi koji u celosti finansira Vlada Hrvatske, a spada među prioritetne ciljeve NSHNM-a predviđene u izbornoj platformi Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini "Hrvati zajedno" koja je na poslednjem sazivu NSHNM-a odnela pobedu.

U oktobru 2020. godine sekretar SDU-a Zvonko Milas i predsednica NSHNM-a Jasna Vojnić potpisali su prvi ugovor kojim Republika Hrvatska preuzima odgovornost finansiranja projektno-tehničke dokumentacije i prve faze izgradnje "Hrvatske kuće".

Tada je osigurano 1,3 miliona kuna (174.000 evra) za izvođenje radova koji obuhvataju gradnju podruma i prvog sprata.

Simboličan početak izgradnje obeležen je 28. aprila ove godine i usledio nakon nekoliko dana, a trenutno je u izgradnji podrumski deo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.