Novi Sad - Ekonomija - B92 Lokal

Pogledajte kako će izgledati novi most preko Dunava FOTO

Kineska kompanija CRBC predstavila je juče idejna rešenja za izgradnju novog mosta na Dunavu.

Izvor: B92.net Novi Sad
Podeli
Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

Sem samog mosta dužine oko 2,4 kilometara, gradiće se i prisupne saobraćajnice.

Prema dosadašnjim najavama, ovim se upotpunjuje nedostajući deo primarne saobraćajne mreže grada te omogućuje završetak Bulevara Evrope povezujući levu i desnu obalu Dunava, odnosno Novi Sad sa Sremskom Кamenicom.

Projekat obilaznice i izgradnje novog mosta na Dunavu ima i širi regionalni značaj jer će se time omogućiti spajanje trase sa Fruškogorskim koridorom čija je izgradnja nedavno počela, te će se ovaj deo Srbije potpuno infrastrukturalno promeniti.

Most će omogućiti rasterećenje najopterećenijeg putnog pravca u gradu

Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

Predložena saobraćajnica treba da bude primarna gradska saobraćajnica (gradska magistrala) namenjena kretanju automobila, vozila javnog prevoza (autobusa), teretnog saobraćaja (komunalnih vozila), pešaka i biciklista i da omogući prelaz sve planirane infrastrukture preko reke Dunav, uz poštovanje uslova da se obezbedi slobodan profil plovnog puta na reci Dunav.

Kako je ranije rečeno, mosni prelaz mora imati minimalno dve saobraćajne trake po smeru za drumska vozila, minimalno dve dvosmerne biciklističke staze i minimalno dva trotoara za dvosmerno kretanje pešaka.

Podsetimo, planirana vrednost mosta sa obilaznicom oko Novog Sada, kako je zvanični naziv tog projekta, iznosi 15 milijardi dinara. Ranije je najavljeno da će tu kapitalnu investiciju zajednički realizovati Republika, Pokrajina i Grad Novi Sad.

Foto: Grad Novi Sad
Foto: Grad Novi Sad

U planu i još dva mosta

Planirano je da u narednom periodu u Novom Sadu bude izgrađen još jedan drumski most, nizvodno od postojećih, koji će biti u produžetku istočnog kraka budućeg drumskog Fruškogorskog koridora.

Pripremljen je takođe i projekat za novi novosadski pešačko-biciklistički most koji bi bio praktično "nadograđen" na stubove nekadašnjeg železničkog mosta cara Franje Josifa, koji vire iz Dunava još od Drugog svetskog rata.

Tako bi Novi Sad, uz postojeća tri, u narednom periodu trebalo da dobije još toliko novih prelaza preko Dunava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 114 idi na stranu