Novi Sad: Rekonstruiše se kapija stara gotovo tri veka

Započeta je rekonstrukcija stare barokne kapije iz 1748. godine, koja se nalazi u Nikolajevskoj porti, na ulazu u dvorište Akademije umetnosti.

Izvor: 021.rs

Petak, 05.03.2021.

09:35

Novi Sad: Rekonstruiše se kapija stara gotovo tri veka
Foto: Depositphotos, sheriffukle

Rekonstrukcija kapije je počela 24. februara, a sprovodi se na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. Osim stare kapije, biće rekonstruisan i bedem koji je povezan sa samom kapijom. Zgrada je godinama bila u lošem stanju, naočigled prolaznika, prenosi 021.

Kapija i bedem inače pripadaju zgradi Akademije, koja je kroz istoriju poznata kao "Visarionova bolnica", "Špitalj" i kao "Ubogi dom" za beskućnike i bolesne, navodi se u "Umetničkoj topografiji Novog Sada" Donke Stančić.

Radovi sanacije i rekonstrukcije podrazumevaju uklanjanje bilja i zelenila koje je uraslo u strukturu zidova kao i seča grana drveta iz Nikolajevske porte, obijanje trošnog maltera, popunjavanje pora i pukotina u zidanoj strukturi, ugradnju novih drvenih vrata i bravarije, kao i završno farbanje ogradnog zida silikatnom bojom.

Kako se navodi u projektu, rekonstrukcija će biti izvršena u skladu sa izvornim stanjem i izgledom kapije, vrata i bravarija će biti izrađena prema originalnim vratima, dok će se za samu rekonstrukciju koristiti isključivo materijali koji su svojim tehničkim karakteristikama namenjeni renoviranju istorijskih objekata.

Vladika Visarion Pavlović dobio je 1741. godine dozvolu da podigne bolnicu, ali o njoj nema podataka sve do 1748. Tokom godina ova zgrada je više puta obnavljana i prepravljana, a 1841. dozidan je sprat i time je omogućen smeštaj sto bolničkih kreveta.

U prvim godinama postojanja Visarionova bolnica služila je za smeštaj beskućnika, ali pružala je i organizovanu lekarsku pomoć. Bolnica je svoj osnovni izgled sačuvala do danas, iako je 1964. za potrebe Akademije urađena obnova, njen osnovni korpus ostao je neizmenjen.

Sama kapija zidana je masivno, sa polukružnim ulazom i plitkim pilastrima, profilisanim lukom sa završcem, a iznad horizontalno postavljenom pločom na kojoj su dominantne barokne strukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: