Rekonstruiše se deo Telepa u Novom Sadu – ovo je plan

Planom generalne regulacije opštegradskog centra južno od Futoškog puta u Novom Sadu obuhvatiće se približno 19,1 hektar.

Izvor: eKapija/A.K.

Četvrtak, 19.01.2023.

11:04

Rekonstruiše se deo Telepa u Novom Sadu – ovo je plan
Ilustracija/Foto: Anikin Dmitrii / Shutterstock.com

Područje se nalazi u severezopadanom delu Telepa, odnosno čine ga devet blokova južno od Futoškog puta, koje se nalaze u okviru sedam urbanističkih blokova, prenosi eKapija. Prostor koji je predmet planske valorizacije je u prošlosti bio u nameni radne zone Zapad, koja je formirana GUP-om iz 1963. godine. Na ovom prostoru su u prošlosti zajedno sa porodičnim stanovanjem realizovani kompleksi preduzeća Grafika, Novitet, Minakva, livnice 23. oktobar, Gepard itd. Proces svojinske transformacije ostavio je traga i na ovom prostoru, te su mnogi ranije realizovani privredni kompleksi ostali zapušteni, navedeno je u dokumentaciji. Na njima se ne obavlja delatnost ili se obavlja u znatno smanjenom obimu.

Primarnu uličnu mrežu na obuhvaćenom prostoru čine Futoški put i Bulevar patrijarha Pavla, prema rangu saobraćajnica spadaju u magistrale, kao i Ulica Ilariona Ruvarca i Vršačka, prema rangu saobraćajnica spadaju u glavne saobraćajnice.

Postepena rekonstrukcija privrednih prostora i izgradnja novih objekata usmeriće se duž Futoškog puta, koji čini deo tradicionalnog zapadnog ulaza u grad. Postepena rekonstrukcija objekata porodičnog stanovanja i izgradnja novih objekata usmeriće se duž ostalih saobraćajnica u obuhvatu Plana.

Planirane namene su: opštegradski i linijski centri, višeporodično stanovanje sa elementima linijskog centra, višeporodično stanovanje srednjih i visokih gustina i poslovanje sa elementima linijskog centra.

Opštegradski i linijski centar uz Futoški put i uz deo Bulevara patrijarha Pavla se predviđa tako da svojim funkcijama, sadržajima i oblikovanjem značajno unapredi funkcionisanje urbanih celina kojima pripadaju, ali i grada u celini.

U okviru centra značajno je učešće različitih sadržaja, kao što su poslovni objekti, objekti trgovinskog i ugostiteljskog karaktera, objekti javnih službi, kao i planiranje višeporodičnog stanovanja za koje je karakteristično učešće vanstambenih sadržaja u prizemljima objekata. Predviđa se da spratnost objekata koji se planiraju u zoni opštegradskog centra bude od P do P+8. U okviru kompleksa određeni objekti (poslovni objekti – banke, administrativni objekti različitih kompanija, osiguravajuće kuće, hoteli i sl.) mogu da preuzmu ulogu prostornih repera, odnosno da imaju višu spratnost.

Višeporodično stanovanje sa elementima linijskog centra planira se uz Bulevar patrijarha Pavla. Predviđena spratnost objekata je od P do P+8. U okviru ove namene moguće je planirati kompleks, a poslovni sadržaji se predviđaju u prizemljima objekata uz Bulevar patrijarha Pavla. Poslovni sadržaji mogu se planirati u delu ili celom objektu.

Višeporodično stanovanje srednjih gustina predviđa se na parcelama uz Ulici Koči Ivana. Predviđena spratnost objekata je P+3. Poslovanje sa elementima linijskog centra predviđaju se u blokovima između Futoškog puta i Ulice Melhiora Erdujheljija.

Na parcelama se predviđa izgradnja poslovnih objekata, uz mogućnost planiranja stanovanja do 40 odsto od ukupne bruto razvijene površine. Kompleksi će moći da se organizuju na parceli površine minimalno 2.000 metara kvadratnih. Dozvoljena spratnost je od P do P+8. Moguće je da određeni poslovni objekti preuzmu ulogu prostornih repera, u skladu sa maksimalno dozvoljenim indeksom izgrađenosti pet za poslovne komplekse i četiri za poslovno-stambene komplekse.

U cilju dostizanja optimalnog kapaciteta, za stanovanje u okviru svih namena, utvrdiće se prosečna veličina stana (neto) od 60 metara kvadratnih, što će biti parametar za određivanje obaveze parkiranja i garažiranja vozila na građevinskim parcelama. Pri izgradnji novih objekata mora biti istovremeno obezbeđen pripadajući parking prostor za 1 stan/1,3–1,5 parking-mesto i prema normativima za odgovarajuće delatnosti.

Predviđene su sledeće intervencije na postojećoj uličnoj mreži:

- proširenje pojasa regulacije Ulice Vršačka, u okviru koje se planira četiri saobraćajne trake, biciklistička staza i trotoari;

- proširenje pojasa regulacije Ulice Kosta Abraševića, u okviru koje se nalazi kolovoz sa dve saobraćajne trake, a planiraju se upravni ulični parkinzi i trotoari;

- proširenje pojasa regulacije Ulice Kiš Ernea, u okviru koje se zadržava dvosmerni kolovoz, a planiraju se ulični parkinzi i trotoari.

- proširenje pojasa regulacije Ulice Ilariona Ruvarca, u okviru koje se planiraju četiri saobraćajne trake i trotoari;

- proširenje pojasa regulacije Ulica Koči Ivana u okviru koje se zadržava postojeći kolovoz sa dve saobraćajne trake, a predviđa se izgradnja uličnih parkinga uz kolovoz;

- uz Futoški put planirana je režijska saobraćajnica sa kosim uličnim parkinzima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Hitna pomoć se seli na novu lokaciju MAPA

Hitna pomoć treba da bude u delu grada gde je dobra saobraćajna komunikacija, dobar prostor za parking i takva jedna parcela je na prostoru ispod Stop šopa prema DIS-u, kaže direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

8:33

27.3.2024.

1 d

Podeli: