Pronađena dva uginula labuda u Novom Sadu, kod jednog potvrđen ptičji grip

U Novom Sadu pronađena su dva uginula labuda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.11.2021.

21:30

Pronađena dva uginula labuda u Novom Sadu, kod jednog potvrđen ptičji grip
Ilustracija: PAN Michal/Shutterstock

Kod prvog je nakon ispitivanja potvrđen ptičiji grip, podtip H5N1 koji je, kako kažu stručnjaci, opasan za ptice, posebno za labudove, dok je drugi labud pronađen juče uz obalu Dunava kod Limana, prenosi RTV.

Za one koji gaje živinu ili se bave intenzivnom proizvodnjom, taj virus može da predstavlja problem, te je potrebno obratiti pažnju na ponašanje drugih ptica. "Nema razloga panici, to je vrlo bitno reći građanima, iz razloga što je taj virus prisutan u prirodi i tu ima puno različitih tipova i postoji nešto što se zove oprez. Dakle, mrtve ptice, ptice koje vam deluju nevoljno, koje izlaze na obalu, koje neće da se hrane, imaju neko čudno ponašanje, nemojte ih uzimati, nemojte im prilaziti, već u tom slučaju obavestite institucije. Vrlo je bitno da se obaveste veterinarske institucije i naravno veterinarska inspekcija. Ako već volite ptice, ako idete na Dunav, nemojte ih hraniti dok ne budemo videli, kuda se ta lokalna epidemija širi", rekao je izvršni direktor društa za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: