Novi Pazar - Servisne informacije - B92 Lokal

Novi Pazar posle 17 godina dobija obilaznicu?

JP Putevi Srbije raspisali su tender za izradu plansko-tehničke dokumentacije za izgradnju severnozapadne obilaznice Novog Pazara.

Izvor: eKapija/B.P. Novi Pazar
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Anton Kudelin
Ilustracija: Shutterstock/Anton Kudelin

U projektnom zadatku, navedena je trasa budućeg koridora. Ona će se pružati od priključenja sa planiranom brzom saobraćajnicom DP IB reda Kraljevo–Ušće–Raška-Novi Pazar preko raskrsnice sa starim putem Novi Pazar–Raška, a dalje će nastavljati obodom brda prateći izohipse i zaobilazeći porodične kuće i naselje Deževski put do raskrsnice sa državnim putem IIA reda br. 199 Novi Pazar–Golija-Odvraćenica na stacionaži od oko km 3+990 državnog puta IIA reda br. 199.

Nastavak obilaznice će se pružati u pravcu zapada, presecaće greben Boturovina, uvlačiti se u dolinu severno od Vrbolaza i serijom naizmeničnih krivina penjati na prevoj na koti 710 metara nadmorske visine, preko prevoja Vidova spuštaće se u Dojeviće i povezati se sa postojećim državnim putem IIA reda br. 203 za Tutin na mostu preko Rajčinovačke reke, s tim da će se pri uklapanju u postojeći državni put II reda ukrštati sa postojećim državnim putem IB reda br. 29 Novi Pazar–Sjenica–Aljinovići i sa deonicom jugozapadne obilaznice Novog Pazara.

Usvojena računska brzina je 60km/h, a treba predvideti i moguće stanice za snabdevanje motornih vozila gorivom, mesta za punjenje vozila na električni pogon, odmorišta, parkirališta i druge objekte za pružanje usluga korisnicima puta

Predmet nabavke je usluga izrade Plana detaljne regulacije i Idejnog projekta sa studijom opravdanosti severozapadne obilaznice Novog Pazara.

Posao je procenjen na 41,6 miliona dinara.

Podsetimo, izgradnja obilaznice oko Novog Pazara ukupne dužine oko 5,5 km počela je pre 17 godina, a vrednost investicije tada je procenjena na 5,5 mil EUR.

Bivši resorni ministar Tomislav Momirović najavio je prošlog leta da će obilaznica biti završena u narednih pola godine, te da je problem pravila eksproprijacija.

Prema računici koju je u maju ove godine izvela Behar TV, do sada je izgrađeno nešto više od 5 kilometara puta, a poslednja je, krajem 2022, asfaltirana deonica od Vareva ka Paralovu u dužini od 2,3 km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.