Simbol grada na Nišavi obeležava 300 godina

Grad Niš će ove godine obeležiti 300 godina niške Tvrđave, simbola grada na Nišavi koji se može videti na svakoj reklamnoj slici ili spotu.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.02.2023.

11:21

Simbol grada na Nišavi obeležava 300 godina
Foto: stoyanh / Shutterstock.com

Tvđava je svedok istorije Niša, a po mnogima spada u red najlepših i najvećih tvrđava u Srbiji. Kada se radi o kulturno-istorijskim spomenicima Tvđava je, pored Ćele kule, najposećeniji spomenik. Skoro svakog dana u njoj mogu da se vide grupe turista čak i iz najudaljenijih zemalja, piše Jugpress.

Adriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu i turizam kaže i da se radi na saniranju zidina i na redovnom održavanju kako bi se sprečila oštećenja. Najavila je i osnivanje preduzeća, koje će se baviti isključivo Tvrđavom i njenim uređenjem i razvojem.

"Započeli smo saniranje zidina, a redovnim održavanjem sprečavamo oštećenja. Posle više decenija smo otvorili Beogradsku kapiju. Planiramo uređenje kompletnog prostora i gradimo trg ispred Kapije. Spremamo se za obeležavanje tri veka Niške tvrđave", kaže Adriana Anastasov i dodaje da Grad brine i o unutrašnjosti Tvrđave.

"Uređujemo Letnju pozornicu, gde se održavaju "Filmski susreti", horske svečanosti i mnogobrojni kulturno-zabavni događaji. Sačuvaćemo jedinu preostalu džamiju, Bali-begovu i rekonstruisaćemo je u potpunosti. Oplemenjujemo sadržaj Tvrđave i oplemenjujemo lokale gde će biti smešteni stari zanati. Sačuvaćemo barutane, završili smo rekonstrukciju prve od ukupno četiri, i nastavljamo uređenje ostalih", ističe Adriana Anastasov.

Za potrebe otvaranja Beogradske kapije uklonjena je cvetna pijaca, koja je pripojena postojećoj zelenoj pijaci. Time su ispunjeni preduslovi za traženje sredstava od Ministarstva kulture za dalje uređenje kapije, i revitalizaciju Tvrđave, u godini u kojoj se obeležava trista godina postojanja ovog spomenika kulture.

Tvrđava je simbol grada Niša i spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju. Izgrađena je na ostacima antičkog i srednjovekovnog utvrđenja. Bedemi sadašnje tvrđave sagrađeni su 17. veku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: