Istoričar iz Leskovca dobitnik prestižne nagrade Muzejskog društva Srbije

Muzejski savetnik Veroljub Trajković iz Leskovca dobitnik je nagrade "Mihailo Valtrović" namenjene istaknutim pojedincima za ukupan doprinos na unapređenju i razvijanju muzejske delatnosti odnosno životno delo.

Izvor: Novosti/I. Mitiæ

Ponedeljak, 22.05.2023.

11:51

Istoričar iz Leskovca dobitnik prestižne nagrade Muzejskog društva Srbije
Editorial credit: Milos Momcilovic / Shutterstock.com

Ovo prestižno priznanje leskovačkom istoričaru, dugogodišnjem direktoru Narodnog muzeja u Leskovcu, uručeno je na svečanoj sednici Muzejskog društva Srbije, održanoj 18. maja u Aranđelovcu, na Međunarodni dan muzeja, navode Novosti.

Trajković je, pre zaslužene penzije u koju je otišao prošle godine, četiri decenije radio na zaštiti kulturnih dobara. U svom radnom veku stekao je sva potrebna zvanja od arhiviste, kustosa i višeg kustosa do muzejskog savetnika. Deset godina proveo je u leskovačkom Istorijskom arhivu, dok je svojim radom pune tri decenije davao doprinos uspesima Narodnog muzeja u Leskovcu.

"Ova nagrada mi svakako mnogo znači jer je u njoj sadržano punih 40 godina mog ličnog i profesionalnog života, ali istovremeno mislim da je to nagrada i za ustanovu u kojom sam radio i za sve kolege sa kojima sam sarađivao. Svi naši uspesi posledica su timskog rada, pa je nagrada koliko moja toliko i njihova", kazao je Veroljub Trajković.

On je autor i rukovodilac mnogih projekata koji su imali za cilj zaštitu, popularizaciju i razvoj muzeološke službe, a u poslednje vreme bio je posvećen novoj stalnoj postavci muzeja "Vremeplov leskovačkog kraja", kao njen rukovodilac i koautor.

Autor je i koautor mnogobrojnih izložbi koje su doprinele ugledu ustanove u kojoj je radio što je potvrđeno i nagradom „Mihailo Valtrović“ za muzej godine. Trajković ima i titulu kustosa godine, a od rodnog grada najviše priznanje - Oktobarsku nagradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: